Persoanele iesite la pensie vor putea beneficia de sume suplimentare, prin intermediul sistemului de pensii facultative, cu conditia sa fi implinit varsta de 60 ani si sa fi contribuit la acest sistem minimum 90 de luni, potrivit unui proiect de lege
Persoanele iesite la pensie vor putea beneficia de sume suplimentare, prin intermediul sistemului de pensii facultative, cu conditia sa fi implinit varsta de 60 ani si sa fi contribuit la acest sistem minimum 90 de luni, potrivit unui proiect de lege aprobat in sedinta de Guvern de ieri. Actul normativ prevede ca orice angajat - inclusiv functionarii publici - sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta poate opta pentru un fond de pensii facultative. Dreptul la pensia facultativa va fi acordat, la cererea beneficiarului, cu conditia ca acesta sa fi implinit varsta de 60 ani, sa fi platit minimum 90 de contributii lunare (echivalentul a sapte ani si jumatate), iar activul personal sa fie cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime. Aceasta suma va fi stabilita prin normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care urmeaza sa fie emise dupa intrarea in vigoare a proiectului de lege. Contributiile la un fond de pensii facultative vor fi retinute si virate de catre angajator sau, dupa caz, de catre persoana beneficiara, o data cu contributiile de asigurari sociale obligatorii. Nivelul contributiei se va ridica pana la 15 la suta din venitul lunar impozabil al persoanei care adera la fondul de pensii. Daca o persoana inceteaza sa mai achite contributia, aceasta isi va pastra drepturile, cu exceptia cazului in care a solicitat sa fie transferat catre alt fond de pensii facultative. Proiectul de lege privind pensiile facultative, aprobat joi de Guvern, va fi trimis Parlamentului spre dezbatere si adoptare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.