Compania Nationala Unifarm SA, directiile judetene de sanatate publica, medicii de familie, copiii, varstnicii si pacientii cu boli cronice asteapta si acum informatii despre "sosirea" dozelor de vaccin antigripal care trebuiau si trebuie utilizate i

Compania Nationala Unifarm SA, directiile judetene de sanatate publica, medicii de familie, copiii, varstnicii si pacientii cu boli cronice asteapta si acum informatii despre "sosirea" dozelor de vaccin antigripal care trebuiau si trebuie utilizate in cadrul campaniei nationale de vaccinare gratuita. La inceputul lunii octombrie a acestui an, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu promitea ca "pana la data de 10 noiembrie 2005, Ministerul Sanatatii (MS) va organiza licitatia nationala pentru achizitionarea a 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal si le va si trimite in teritoriu".
In data de 19 octombrie a.c., ministrul Nicolaescu a tinut sa reaminteasca faptul ca "la inceputul lunii noiembrie, aceasta licitatie va fi finalizata si dozele de vaccin vor fi distribuite catre medicii de familie astfel incat vaccinarea sa fie realizata in termenul prevazut de specialisti si la preturile care vor fi stabilite transparent, printr-o licitatie corecta".
"Aceasta licitatie s-a desfasurat asa cum este prevazut in <>. Astfel, ofertele au fost depuse pana la data de 8 noiembrie a.c., orele 11.00, iar comisia de evaluare a deschis documentele de calificare, in aceeasi zi, la orele 12.00", sustin reprezentantii MS. Acestia, insa, au refuzat sa dea informatii despre "clarificarile" puse pe site-ul MS, la rubrica "Licitatii", in data de 7 noiembrie a.c. Aceste "clarificari" cuprind, printre altele, si urmatorul text: "Avand in vedere cererea de clarificari depusa de un solicitant al documentatiei de elaborare si prezentare a ofertei pentru achizitia publica de vaccin gripal trivalent inactivat si purificat, va comunicam continutul raspunsului acestor clarificari. Oferta cantitativa (n.r. din documentatia initiala) se modifica astfel: - Autoritatea contractanta va accepta atat oferte pentru intreaga cantitate solicitata, cat si oferte pentru minim 500.000 doze vaccin gripal trivalent inactivat si purificat".
De fapt, la licitatia nationala deschisa a participat o singura firma care a si castigat. "Este vorba despre SC Farmexpert DCI Bucuresti care a venit cu o oferta de 550.000 de doze de vaccin antigripal. Farmexpert ia aceste doze de la <>. Pentru restul pana la 1,5 milioane de doze se vor organiza licitatii electronice, avand in vedere ca MS nu mai are timp sa mai organizeze o licitatie deschisa.
Aceste licitatii deschise trebuie organizate pana la 31 decembrie a.c., iar, in situatia actuala, procedurile si desfasurarea licitatiei propriu-zisa fac ca acest termen sa fie depasit.
Deci, singura speranta de achizitionare a celorlalte doze - de la 550.000 la 1,5 milioane de doze - sunt licitatiile electronice. Din pacate, nu stim daca mai exista firme care sa participe la asemenea licitatii. Noi, inainte de licitatia deschisa din 8 noiembrie a.c., am organizat o licitatie electronica pentru achizitionarea a 55.000 de doze, dar nu a participat nimeni. In aceasta situatie s-a ajuns din cauza faptului ca, in urma aparitiei gripei aviare la pasari in mai multe tari, la nivel mondial a crescut cererea de vaccin antigripal.
Pe de alta parte, trebuie precizat ca in 19 iulie a.c. s-a mai organizat o licitatie deschisa pentru achizitionarea de vaccin antigripal pentru campania 2005-2006, dar participantii nu au indeplinit conditiile din caietul de sarcini. De atunci pana in noiembrie se mai putea organiza inca o data licitatia. Acest lucru nu s-a intamplat, nu se stie de ce", ne-au spus surse autorizate din cadrul MS.

Subordonatii ii dau cu tifla ministrului

In prezent, reprezentantii MS se feresc sa dea mai multe informatii despre licitatia din 8 noiembrie a.c. In urma cu doua zile, ministrul Nicolaescu ne-a declarat: "Nu stiu cine a castigat aceasta licitatie. Nu m-am ocupat eu de organizare, ci secretarul general al MS, George Diga. Luati legatura cu el si va da toate datele". Asa cum ne-a obisnuit insa, aparatul birocratic din minister nu da doi bani pe promisiunile de transparenta ale ministrului. Astfel, ieri, prin intermediul secretarei, George Diga ne-a comunicat ca trebuie sa luam legatura cu Daniela Mihailescu, seful Serviciu Juridic. Deja previzibil, aceasta ne-a spus ca nu poate vorbi si ca ii trebuie in prealabil aprobarea... secretarului general Diga. Iar pentru ca circul sa fie complet, Diga ne-a comunicat, in cele din urma, de aceasta data nu prin intermediul secretarei, ci al Danielei Mihailescu, ca ii trebuie aprobarea... ministrului Nicolaescu - cel care in urma cu o zi ne-a dat acordul de a vorbi cu secretarul general al MS.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.