Parlamentul Italiei urma sa adopte ieri seara, intr-o ultima lectura, o reforma constitutionala definitiva care va transforma Italia intr-o Republica federala, cu un regim de tip britanic, in care autoritatea va fi reprezentata de primul-ministru. In
Parlamentul Italiei urma sa adopte ieri seara, intr-o ultima lectura, o reforma constitutionala definitiva care va transforma Italia intr-o Republica federala, cu un regim de tip britanic, in care autoritatea va fi reprezentata de primul-ministru. In sedinta extraordinara era prevazut ieri seara "un vot istoric", pe care toate sursele il dau ca pozitiv, dupa cum comenta cotidianul francez Le Figaro. Se asteapta prezenta tuturor ministrilor la acest eveniment. Silvio Berlusconi a renuntat la o calatorie in Israel. Umberto Bossi, sef al Ligii Nordului si artizan al reformei si-a anuntat si el prezenta, in ciuda gravelor probleme de sanatate cu care se confrunta. Aceasta este a sasea oara cand Parlamentul voteaza legea de la adoptarea sa de catre Consiliul de Ministri din 2003. Dupa ce acum o luna de zile proiectul a fost aprobat de deputati intr-o a doua lectura, Senatul va da o decizie definitiva in aceasta privinta. In cazul unei aprobari, Guvernul va organiza in primavara lui 2006 un referendum pentru consultarea populatiei. Pana in prezent, liderul stangii italiene, Romano Prodi, care se opune vehement unui astfel de proiect, a declarat ca legea este una nedreapta si ca nu va putea conduce decat la instaurarea unei "dictaturi" a primului-ministru.
In context insa Prodi a asigurat ca partidul de stanga nu va organiza nici o actiune de protest, asteptand sa-si exprime opinia prin votul din primavara. Daca reforma va fi adoptata insa, ea va modifica radical structura administrativa a statului. Regiunile tarii vor avea putere de decizie autonoma, fara ca prin aceasta, insa, sa se atenteze la unitatea nationala si integritatea teritoriala. Acesta este cel mai ambitios proiect al lui Silvio Berlusconi, comenta Le Figaro, cu cele mai mari sanse de reusita.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.