Intalnirile Consiliului Economic si Social (CES) sunt de obicei publice, dar acum sedinta s-a desfasurat cu usile inchise. Presedintele Traian Basescu a participat, ieri, la prima intalnire dupa ce confederatiile sindicale au anuntat ca nu-si vor ret
Intalnirile Consiliului Economic si Social (CES) sunt de obicei publice, dar acum sedinta s-a desfasurat cu usile inchise. Presedintele Traian Basescu a participat, ieri, la prima intalnire dupa ce confederatiile sindicale au anuntat ca nu-si vor retrage reprezentantii pe care ii au in CES. CNS "Cartel-ALFA", CNSLR-Fratia, BNS, CSDR si "Meridian" s-au retras, pe 26 octombrie, din Consiliul Economic si Social si au declansat protestele, din cauza nerespectarii dialogului social, indicand, spre exemplu, promovarea bugetului pe 2006 fara a fi consultate.
Principalele revendicari ale sindicalistilor sunt un salariu minim pe economie de 430 de lei, alocarea a 6% din PIB pentru invatamant, un fond social de 2,5 la suta, precum si tichete de masa pentru tot sectorul bugetar. Sindicatele mai cer reducerea fiscalitatii pe piata muncii si finalizarea modificarilor la pachetul legislativ privind relatiile de munca pentru legea contractelor colective si cea a conflictelor de munca.
Acum doua zile, cele cinci confederatii sindicale au decis ca se vor intoarce in CES, dar nu vor renunta la revendicarile pe care le au. La intalnirea de ieri, Basescu a declarat, ca participa pentru a vedea de ce institutia nu functioneaza cum trebuie, dar si "pentru un punct de vedere personal" legat de situatia actuala a framantarilor sociale. El a mai amintit ca va veni de doua ori pe an la Consiliu, pentru a discuta cu sindicatele si cu patronatele. Presedintele Basescu a cerut, saptamana trecuta, sa se gaseasca surse pentru finantarea invatamantului cu 5 la suta din PIB si este al doilea presedinte al tarii care participa la o sedinta a CES, dupa Emil Constantinescu.
In 1999, Constantinescu a participat la solutionarea unui conflict in invatamant care a generat o greva generala, din cauza salariilor mici si a finantarii slabe.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.