Legea uceniciei la locul de munca, a fost recent adoptata de catre Parlament si are ca noutati: salariatul poate invata meseria la locul de munca dar, in acelasi timp poate urma si cursuri de formare profesionala la o alta firma autorizata pentru ace
Legea uceniciei la locul de munca, a fost recent adoptata de catre Parlament si are ca noutati: salariatul poate invata meseria la locul de munca dar, in acelasi timp poate urma si cursuri de formare profesionala la o alta firma autorizata pentru aceasta. De asemenea, o societate isi poate forma ucenicii in functie de nevoile pe care le are, iar la incheierea perioadei de ucenicie, tanarul va primi un certificat recunoscut pe plan national. Legea uceniciei, din 5 noiembrie 2005, precizeaza ca ucenicul are calitate de angajat, pe baza "contractului de ucenicie la locul de munca", care contine si aspecte legate de pregatirea sa profesionala. Pot fi ucenici tinerii cu varste intre 16 si 25 de ani, prin exceptie si cei care au 15 ani, cu acordul parintilor. Contractul de ucenicie are o perioada intre 6 luni si 3 ani, iar persoana care va instrui ucenicul este atestata pentru aceasta si e salariat al firmei respective. Firma va plati ucenicului, cel putin salariul minim pe economie, iar pe toata durata contractului, statul va suporta 50% din plata salariului. La incheiarea contractului de ucenicie, societatea are dreptul de a cere ucenicului sa incheie, un contract de munca, pe o perioada determinata. Daca ucenicul refuza acest lucru, va plati firmei cheltuielile suportate de aceasta, pe toata perioada formarii sale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.