Autoritatile vizeaza o majorare a veniturilor bugetare. Scopul este de a asigura buna functionare a tuturor sectoarelor, a afirmat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, care a prezentat Parlamentului proiectul de buget pentru anul viitor. El a ad

Autoritatile vizeaza o majorare a veniturilor bugetare. Scopul este de a asigura buna functionare a tuturor sectoarelor, a afirmat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, care a prezentat Parlamentului proiectul de buget pentru anul viitor. El a adaugat ca este importanta tendinta de consolidare a veniturilor bugetare cu peste 0,3% din PIB in plus fata de acest an. Asta in conditiile mentinerii nivelului general al taxelor si impozitelor si scaderii contributiilor pentru asigurari sociale cu doua puncte procentuale.
Premierul a explicat astfel ca masurile de protectie sociala promovate de Guvern nu vor afecta echilibrele macroeconomice.
"Realizam aceste programe, ca si toate obiectivele pe care si le-a propus Guvernul pentru 2006, prin asigurarea macrostabilitatii economice, prin cresterea sanatoasa a economiei - estimata la 6% din PIB - si prin utilizarea prudenta a resurselor. Am introdus in 2005 un sistem de taxare minimal - cota unica - ce si-a dat roadele in acest an, aducand venituri suplimentare la buget si incurajand dezvoltarea economica. In schimb, pentru a asigura buna functionare a tuturor sectoarelor, vizam sa crestem veniturile bugetare", a spus Tariceanu.

Bugetul pe 2006 tine cont de prioritatile strategice

Economia romaneasca nu isi permite in prezent sa finanteze cresteri salariale majore, a mai afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu.
El a prezentat principalele prevederi ale proiectului de buget pentru anul viitor. "Ne angajam sa mentinem puterea de cumparare a profesorilor, printr-o majorare salariala in 2006. Insa, ceea ce am oferit este maximum pe care ni-l putem permite in acest moment, pentru a nu destabiliza economia. Orice crestere peste acest prag va alimenta preturile si inflatia, ceea ce va insemna in final reducerea puterii de cumparare si a nivelului de trai al tuturor", a spus Tariceanu, precizand ca accentul va fi pus pe proiecte de dezvoltare.
Totodata, el a apreciat ca bugetul pe 2006 a fost elaborat pe baza prevederilor articolului 138 din Constitutie si tinand cont de prioritatile strategice actuale ale Romaniei in vederea integrarii europene in 2007. Adica de dezvoltarea infrastructurii, modernizarea agriculturii, reforma Educatiei si a Sanatatii, securizarea frontierelor si asigurarea unui sistem judiciar independent.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.