Confederatiile sindicale isi vor relua activitatea in Consiliul Economic si Social (CES), de unde s-au retras, deoarece autoritatile au incalcat dialogul social, cand Legea bugetului pe 2006 a ajuns in Parlament fara aprobarea CES-ului.
Aceas
Confederatiile sindicale isi vor relua activitatea in Consiliul Economic si Social (CES), de unde s-au retras, deoarece autoritatile au incalcat dialogul social, cand Legea bugetului pe 2006 a ajuns in Parlament fara aprobarea CES-ului.
Aceasta decizie comuna a fost luata dupa ultimele negocieri, de saptamana trecuta si intalnirea de ieri, de la sediul CES. Guvernul a promis ca va imbunatati legislatia in domeniul dialogului social, arata un comunicat comun, de ieri, semnat de liderii formatiunilor sindicale. CNS "Cartel-ALFA", CNSLR-Fratia, BNS, CSDR si "Meridian" s-au retras din Consiliul Economic si Social (CES) si au declansat protestele. Principalele revendicari ale sindicalistilor sunt un salariu minim pe economie de 430 de lei, alocarea a 6% din PIB pentru invatamant, un fond social de 2,5 la suta, precum si tichete de masa pentru tot sectorul bugetar: "Guvernul si ministerele si-au reconsiderat pozitia si au acceptat sa faca rectificarea bugetului pe anul 2005, numai dupa consultarile cu partenerii sociali, gasindu-se astfel solutii la problemele legate de plata unor drepturi salariale si finantarea unor programe de dezvoltare din unele sectoare bugetare", arata acelasi comunicat. Noi nu renuntam, insa, la revendicarile privind alocatiile bugetare pe anul 2006, au adaugat sindicalistii: "Am fost solicitati sa ne intoarcem in CES ca sa nu blocam dialogul social si asta a avut chiar un iz de santaj: daca nu ne intoarcem, rectificarea de buget - care asigura liniste la sfarsitul anului pentru unele categorii de bugetari - nu poate sa treaca, pentru ca nu are avizul nostru. Ca si cand, pana acum, multe acte normative care nu aveau avizul nostru nu s-ar fi dus mai departe", a declarat Marius Petcu, presedintele CNSLR-Fratia. Un alt motiv a fost imbunatatirea legislatiei privind dialogul sindicate - patronate prin Legea sindicatelor si Legea patronatelor, Legea contractului colectiv de munca si Legea solutionarii conflictelor de munca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.