Suma totala a averilor oamenilor de afaceri prezenti in top 300 Capital se ridica la 16 miliarde de dolari (22% din Produsul Intern Brut). Ion Tiriac ocupa prima pozitie cu o avere estimata la un miliard de dolari, cu 250 de milioane mai mult decat

Suma totala a averilor oamenilor de afaceri prezenti in top 300 Capital se ridica la 16 miliarde de dolari (22% din Produsul Intern Brut). Ion Tiriac ocupa prima pozitie cu o avere estimata la un miliard de dolari, cu 250 de milioane mai mult decat precedentul lider Iosif Constantin Dragan.
Locul al treilea este ocupat de Sorin Ovidiu Vantu si familia Paunescu.
"Urcarile spectaculoase din aceasta editie se datoreaza, in primul rand unei tendinte a oamenilor de afaceri de a vinde o parte din investitii" a declarat Razvan Corlateanu, directorul executiv al revistei Capital.
Cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o Iulian Dascalu a carui avere a crescut cu aproape 500% in urma deschiderii Iulius Mall in Timisoara.
O alta surpriza a constituit-o familia Zinger care, desi debutanta in top, a intrat pe locul 15 cu 200 de milioane de dolari.

Imobiliarele si piata de capital, motoarele cresterii averilor

Domeniul imobiliar si al constructiilor este cel mai bine reprezentat printre afacerile celor care au inregistrat cresteri anul acesta.
Familia Paunescu, ocupanta locului 5 cu 750 de milioane de euro a crescut semnificativ in urma construirii catorva blocuri de apartamente in Capitala si a cumpararii de terenuri in aproape toata tara. Piata capitalului si cea a produselor de retail ocupa urmatoarele doua locuri printre sursele averilor celor mai bogati romani.

Repartizarea averilor pe regiuni

Impartirea pe zone a averilor celor 300 arata ca Bucurestiul continua sa inglobeze cele mai mari afaceri (6 miliarde dolari) urmat de Transilvania (1,9 miliarde dolari) si Crisana. Cu toate acestea cea mai spectaculoasa crestere a avut-o Moldova destul de slab reprezentata pana la aceasta editie. Mai mult de 60% din suma totala a averilor pe Transilvania se afla in orasul Cluj, lucru datorat faptului ca majoritatea oamenilor de afaceri transilvaneni prezenti in top au actiuni la Banca Transilvania, cu sediul central in Cluj-Napoca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.