Proiectul Legii farmaciei a reusit sa imparta farmacistii in doua tabere. Cele mai "grele" puncte sunt cele referitoare la restrictiile demografice si geografice si la proprietate. "Trebuie sa fim foarte sensibili la ambele capitole astfel incat sa r

Proiectul Legii farmaciei a reusit sa imparta farmacistii in doua tabere. Cele mai "grele" puncte sunt cele referitoare la restrictiile demografice si geografice si la proprietate. "Trebuie sa fim foarte sensibili la ambele capitole astfel incat sa respectam actele normative care reglementeaza concurenta si sa nu afecteze integrarea Romaniei in UE", a precizat, ieri, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, in cadrul dezbaterii publice la care au participat reprezentanti ai Ministerului Integrarii Europene, Consiliului Concurentei, Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR), Patronatul Farmacistilor din Romania (PFR) si Asociatia Retelelor de Farmacii din Romania (ARFR).
"Inteleg ca toti farmacistii doresc existenta criteriilor demografice si geografice, insa cu conditia punerii in practica a acestora pe parcursul unei perioade tranzitorii. In ceea ce priveste proprietatea avem doua tabere: lanturile de farmacii contra farmacistilor individuali", a afirmat Nicolaescu.
ARFR sustine ca proprietarul unei farmacii nu trebuie sa fie neaparat farmacist, in timp ce CFR si PFR sustin prevederea din proiect potrivit careia doar farmacistul trebuie sa fie proprietar de farmacie.
"Daca se va pune in practica aceasta propunere, actualii proprietari de lanturi de farmacii vor fi lipsiti de proprietate. O asemenea lege, oricum, nu va trece de Curtea Constitutionala. Daca totusi va fi aplicata, membrii ARFR o vor contesta la instantele straine", au spus reprezentantii ARFR. "Din punctul meu de vedere nu se incalca principiul proprietatii", a declarat Nicolaescu.
Pe de alta parte, Aurora Toma, reprezentant al PFR a precizat: "Am intrat in doua farmacii apartinand lanturilor farmaceutice si am aflat ca acestea nu aveau laboratoare proprii pentru prepararea unor produse farmaceutice. Cand am mers la farmacia apartinand unui farmacist independent am gasit laborator. Farmacia nu este o afacere la indemana oricui".
La randul sau, Dumitru Lupuliasa, presedintele CFR a spus ca "370 de farmacii au fost infiintate in mediul rural pe vremea cand erau restrictii de infiintare si functionare. Dupa eliminarea acestor restrictii, numai in judetul Iasi 12 farmacii din comune s-au mutat in oras.
In judetul Harghita, locuitorii unei comune sunt nevoiti sa parcurga 80 de kilometri pentru a ajunge la o farmacie. Deci, existenta restrictiilor ar mari numarul farmaciilor in mediul rural". Reprezentantii Ministerului Integrarii Europene si cei ai Consiliului Concurentei au atras atentia asupra faptului ca Legea farmaciei nu va trebui sa incalce legile care reglementeaza liberalizarea pietei si concurenta.

Nicolaescu nu vorbeste cu "persoane imaginare"

La amenintarea membrilor Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale privind sistarea livrarii de materiale sanitare catre spitalele cu datorii, pana cand sumele restante nu vor fi achitate in totalitate, ministrul Nicolaescu a raspuns: "Nu stiu cine sunt acestia. N-au venit la mine. Nu vorbesc cu persoane imaginare. Toate spitalele se vor plati pana la 15 decembrie a.c., dupa evaluarea spitalelor".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.