Polonia ar putea bloca fuziunea bancilor UniCredito si HVB, pentru a evita crearea unor dezechilibre pe piata financiara interna, se arata intr-un comunicat al noului ministru al Trezoreriei, Andrzej Mikosz, citat de Reuters. In felul acesta a mai pr
Polonia ar putea bloca fuziunea bancilor UniCredito si HVB, pentru a evita crearea unor dezechilibre pe piata financiara interna, se arata intr-un comunicat al noului ministru al Trezoreriei, Andrzej Mikosz, citat de Reuters. In felul acesta a mai procedat si Marea Britanie. "In urma cu cativa ani, Guvernul britanic a interzis fuziunea uneia dintre principalele institutii nationale de credit cu cea care se plasa pe pozitia a sasea. In cazul Poloniei vorbim despre locurile doi si trei", a spus Mikosz. El a aratat insa ca decizia nu va fi luata de guvern. In Polonia, UniCredito controleaza banca Pekao, iar HVB, banca BPH. Fuziunea celor doua va duce la formarea celei mai mari banci la nivel national. Polonia este singurul stat membru al Uniunii Europene care nu a acordat inca aprobarile necesare pentru definitivarea celei mai mari tranzactii transfrontaliere din cadrul gruparii. "Decizia va fi luata in conformitate cu legile si Constitutia din Polonia. Comitetul antimonopol si comisia pentru supraveghere bancara vor fi cele care vor decide", a afirmat Mikosz.
Potrivit noului premier polonez, Kazimierz Marcinkiewicz, guvernul nu se opune fuziunii celor doua banci, insa aceasta trebuie sa se desfasoare in cele mai bune conditii pentru Polonia. Analistii considera ca unul dintre motivele pentru care autoritatile sunt refractare fata de definitivarea acestei tranzactii este acela ca noua structura va surclasa banca PKO, controlata de stat. Directorul executiv al PKO, Andrzej Podsiadlo, a cerut guvernului sa privatizeze institutia pentru a permite extinderea acesteia in strainatate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.