Anchetatorii care se ocupa de cazul munitiei destinata asasinarii unui cap al lumii interlope din Iasi, Tiberiu Cristodorescu, au deja un cerc de suspecti, ne-au declarat ieri surse din cadrul DIICOT Iasi, precizand ca munitia, adusa din Republica Mo

Anchetatorii care se ocupa de cazul munitiei destinata asasinarii unui cap al lumii interlope din Iasi, Tiberiu Cristodorescu, au deja un cerc de suspecti, ne-au declarat ieri surse din cadrul DIICOT Iasi, precizand ca munitia, adusa din Republica Moldova la comanda unuia dintre cei doi arestati, era de calibru5,45 Wolf.
Cele 48 de cartuse de calibru 5,45 Wolf, asemanatoare celor folosite de KGB, au fost aduse din Republica Moldova de Dumitru Chetreanu, zis "Dima", la cererea lui Vasile Rodideal. Cei doi, basarabeni de origine romana, au fost prinsi in flagrant, sambata noaptea, de ofiterii de la Crima Organizata si procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism din Iasi.
Contactat telefonic, procurorul anchetator Iulia Diaconu ne-a declarat ca au deja un cerc de suspecti si ca se continua investigatiile pentru prinderea si identificarea acestora. "Magistratii Tribunalului Iasi au emis pe numele celor doi mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile sub aspectul savarsirii infractiunilor de asociere la o grupare infractionala organizata, nerespectarea armelor si munitiilor si contrabanda calificata, riscand o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 5 si 20 de ani", ne-a mai spus procurorul Diaconu.

Convorbiri in limba rusa ascultate si filaj intens

Potrivit unor surse din cadrul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Iasi, Dumitru Chetreanu si Vasile Rodideal, cetateni moldoveni repatriati in Romania, au fost prinsi in timp ce primul ii vindea celui de-al doilea 48 de cartuse de calibru 5,45 Wolf.
"Din primele verificari a rezultat ca au fost aduse din Republica Moldova de Chetreanu la cererea lui Rodideal, stabilindu-se ca ultimul intentiona sa le foloseasca pentru savarsirea unor infractiuni de mare violenta de tip mafiot", ne-au informat aceleasi surse.
Retinerile, soldate cu "destramarea grupului infractional organizat cu preocupari de savarsire a infractiunilor de tip mafiot, economic si de spalare a banilor", s-au facut in urma atentei monitorizari a celor doi, precum si a interceptarii unor convorbiri purtate in limba rusa.
Munitia urma sa fie folosita, sustin anchetatorii, pentru a-l reduce la tacere pe actualul cap al lumii interlope, camatarul Tiberiu Francisc Cristodorescu.

Cartusele ingropate in spatele blocului

Ancheta in acest caz a fost demarata in luna septembrie, in urma unei sesizari semnate de Cristodorescu. Cartusele, care au trecut fara probleme de vama, au fost "pastrate" de Chetreanu, intr-o groapa din spatele blocului unde locuia. Desi ofiterii au "imortalizat" momentul ingroparii munitiei, Chetreanu a negat cu vehementa acest lucru la audieri, sustinand ca acolo s-ar fi aflat o scrisoare de la sotia lui.
Mai mult, in fata instantei, Chetreanu a declarat ca pachetul cu cartuse i-ar fi fost "plantat" in buzunar de politisti, ca ulterior sa sustina ca toata afacerea a fost pusa la cale chiar de Tiberiu Cristodorescu, cu ajutorul oamenilor legii, pentru a elimina concurenta de pe "piata". Desi Cristodorescu a fost cel care a semnat sesizarea, acesta nu vrea sa se constituie parte in dosar rezumandu-se doar la a da o declaratie.

Disputa pentru suprematie

In documentul adresat anchetatorilor, Cristodorescu afirma ca singurul motiv pentru care Rodideal ar fi vrut "sa-i faca felul" este recunoasterea suprematiei capului lumii interlope a Iasiului. El a afirmat ca a fost asociat cu Rodideal la o firma si ca anul trecut acesta a vrut sa-l tepuiasca "cu vreo 200 de milioane de lei". N-a reusit pentru ca Cristodorescu "s-a prins" si l-a obligat sa-i plateasca. Tiberiu Cristodorescu a precizat ca Rodideal este extrem de periculos, dar "nu s-a pus" niciodata cu el pentru ca "ii era frica", asteptandu-se mai degraba sa angajeze pe altcineva ca sa-l execute. Potrivit reclamantului, acesta ar fi avut informatii precise despre executie atat din Iasi cat si de peste Prut, unde are prieteni, fiind pus in tema si asupra intentiei lui Rodideal de a procura un dispozitiv exploziv care urma sa-i fie pus sub masina.

5,45, ideale pentru executii


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.