Doi tineri romani au fost impuscati intr-una din suburbiile Parisului. Ilie Florin Mois si Florin Sarca au fost atacati de o banda de cartier la iesirea dintr-o discoteca din Aubervilliers. Ilie Florin Mois, care venise la Paris in septembrie, a muri
Doi tineri romani au fost impuscati intr-una din suburbiile Parisului. Ilie Florin Mois si Florin Sarca au fost atacati de o banda de cartier la iesirea dintr-o discoteca din Aubervilliers. Ilie Florin Mois, care venise la Paris in septembrie, a murit la spital, la scurt timp dupa ce a fost impuscat.
Criza din suburbiile capitalei franceze a ajuns in a 19-a zi. Mii de masini au fost incendiate, zeci de institutii atacate si sute de persoane retinute. Chiar daca autoritatile sustin ca violentele au scazut in intensitate, asta nu a impiedicat Guvernul sa aprobe un proiect de lege care prelungeste la trei luni starea de urgenta decretata pentru a pune capat crizei din suburbii.
"Gravitatea si extinderea violentelor in numeroase centre urbane, violente indreptate, fara diferentiere, impotriva persoanelor si a bunurilor, justifica aceasta masura", si-au motivat ministrii francezi decizia de a prelungi cu trei luni starea de urgenta.
Este vorba despre "o masura strict temporara, care nu se va aplica decat acolo unde este strict necesara si in deplin acord" cu autoritatile locale, a precizat presedintele Jacques Chirac, citat de purtatorul de cuvant al Guvernului.
In timp ce autoritatile de la Paris incearca sa puna capat violentelor, ambasadorii francezi au fost sfatuiti sa comunice cu presa din tarile unde isi exercita functiile pentru a corecta imaginea negativa pe care a creat-o Frantei criza suburbiilor.
Ministrul de Externe a subliniat ca ambasadorii trebuie sa explice in strainatate ca problemele de integrare pe care le are Franta nu sunt specifice acestei tari, ci tuturor statelor in care exista un aflux important de imigranti. Seful diplomatiei de la Paris a afirmat ca a participat personal saptamana trecuta la o reuniune neoficiala cu reprezentantii presei straine, pentru a "prezenta masurile guvernamentale" de restabilire a ordinii. El a reamintit ca toate editorialele din presa straina consacrate violentelor din Franta au subliniat ca acest gen de incidente pot avea loc si in tarile lor.
Presa straina, in special cea americana, a vorbit despre riscurile unui razboi civil, in momentul de maxima intensitate al violentelor care au determinat instituirea starii de urgenta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.