Proiectul de act normativ care prevede delimitarea stricta a atributiilor intre Garda Financiara si Fisc ar putea ajunge in Guvern pana la sfarsitul acestui an, a declarat presedintele ANAF, Sebastian Bodu. Astfel prima institutie va derula controlul

Proiectul de act normativ care prevede delimitarea stricta a atributiilor intre Garda Financiara si Fisc ar putea ajunge in Guvern pana la sfarsitul acestui an, a declarat presedintele ANAF, Sebastian Bodu. Astfel prima institutie va derula controlul operativ, iar cea de-a doua controlul fiscal. "Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), in general, se afla intr-un proces de restructurare. O schimbare importanta este separarea clara a atributiilor intre Garda Financiara si Fisc. Desi fac parte din aceeasi institutie, sunt structuri cu atributii diferite", a mai spus seful ANAF.

Controale mai severe

Potrivit comisarului general al Garzii Financiare, Adrian Cucu, proiectul de act normativ vizeaza cresterea capacitatii de investigare a institutiei, actul de control fiind mai bine documentat si stabilind un prejudiciu estimativ. Gabriel Carbunaru, comisarul general adjunct al Garzii Financiare, a precizat ca se urmareste acordarea acestei institutii a dreptului de a exercita controale si investigatii pentru prevenirea si combaterea faptelor de frauda, evaziune fiscala, spalarea banilor si frauda comunitara. De asemenea, institutia ar putea avea dreptul sa stabileasca prejudiciile aferente pentru infractiunile pe care le constata, fara a afecta atributiile altor organisme. "Activitatea de investigare a fraudei si evaziunii fiscale se va desfasura sub coordonarea nemijlocita a procurorilor. Astfel, actele intocmite vor precede urmarirea penala", a declarat Carbunaru. Bodu a precizat ca proiectul de act normativ privind activitatea Garzii Financiare a fost un element rezultat in urma desfasurarii proiectului de twinning "Optimizarea strategiei Garzii Financiare de limitare sau tinere sub control a evaziunii fiscale", derulat in perioada septembrie 2004 - noiembrie 2005. Programul a fost realizat cu sprijinul Serviciului de Controale Speciale din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor din Grecia, fiind finantat din fonduri PHARE in valoare de 800.000 de euro.

Creantele marilor contribuabili scad timid

Ionut Morariu

Gradul de recuperare a creantelor bugetare restante "nu este extraordinar". Trendul recuperarilor este insa ascendent, a declarat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu. El a adaugat ca gradul de colectare este de 15 -16%, peste nivelul inregistrat in perioada similara a anului 2004.
La data de 30 iunie, obligatiile restante ale marilor contribuabili la bugetul general consolidat totalizau 7,8 miliarde de lei, in scadere cu 6,7%, comparativ cu nivelul inregistrat in primul trimestru.
Datoriile contribuabililor mijlocii si mici insumau, la finele primului semestru, 6,5 miliarde de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.