Relatiile dintre liberali si democrati raman tensionate. Liderii PD au cerut ieri PNL sa inceteze criticile la adresa democratilor si a presedintelui Traian Basescu. Motivul: liberalul Ludovic Orban a iesit din nou la rampa, dand vina pe partenerii d

Relatiile dintre liberali si democrati raman tensionate. Liderii PD au cerut ieri PNL sa inceteze criticile la adresa democratilor si a presedintelui Traian Basescu. Motivul: liberalul Ludovic Orban a iesit din nou la rampa, dand vina pe partenerii de Alianta pentru promisiunile neonorate. Raspunsul liderilor PNL a fost unul sec - Orban vorbeste in nume personal. Dincolo de aceasta motivatie eleganta, liberalii sunt din ce in ce mai nemultumiti de faptul ca o serie dintre intelegerile politice din Alianta au picat din cauza schimbarii de pozitie a democratilor si a sefului statului. Nu s-a ajuns la un rezultat cu inlocuirea sefilor serviciilor speciale, pe care PNL o cere sistematic. De asemenea, nici in plan legislativ, lucrurile nu stau prea bine.
Liberalii si democratii au puncte de vedere divergente in privinta legilor lustratiei, referendumului, camerelor de comert si industrie si legea interzicerii migratiei politice. Liberalul Eugen Nicolaescu sustine insa ca in aceasta saptamana cele doua partide isi vor armoniza pozitiile, iar saptamana viitoare conducerea Aliantei va discuta, din punct de vedere politic, pe aceste teme si va lua o decizie.
Potrivit lui Nicolaescu, in privinta Legii lustratiei atat PNL, cat si PD considera ca aceasta este oportuna pentru reformarea clasei politice. El a adaugat ca a ramas, din punct de vedere tehnic, sa se vada daca toate functiile trecute in proiectul de act normativ depus de PNL mai sunt de actualitate sau daca este nevoie sa fie introduse si altele.
Cat priveste Legea referendumului, liberalii si democratii au discutat despre solicitarea presedintelui de reexaminare a legii, iar comisia comuna PNL-PD va incerca sa puna de acord textul legii cu prevederile Constitutiei, asa cum a cerut si seful statului, a precizat Nicolaescu.
Liderul liberal a adaugat ca si in cazul proiectului de modificare a Legii Camerelor de Comert, PNL si PD cauta solutii. PNL sustine ca Registrul Comertului sa treaca de la Ministerul Justitiei la Camerele de Comert sau, conform programului de guvernare, sa fie concesionate catre unitati private de cesionare si administratie, in vreme ce PD nu este de acord cu trecerea Registrului Comertului in regim privat.
In privinta interzicerii migratiei politice, PNL are "o pozitie mai retinuta", sustinand interzicerea migratiei politice a consilierilor locali si judeteni, in timp ce PD are "o pozitie mai dura", dorind ca inclusiv primarii sa intre sub incidenta legii, a precizat Nicolaescu.

PD pune conditii

Vicepresedintele democrat Anca Boagiu i-a avertizat, ieri, pe colegii liberali, in sedinta conducerii Aliantei, ca PD va cere oficial PNL retragerea sprijinului politic lui Ludovic Orban, daca presedintele PNL Bucuresti va continua atacurile la adresa lui Traian Basescu. Surse din Alianta au declarat, pentru Mediafax, ca Anca Boagiu a participat special la intrunirea Consiliului National de Conducere al Aliantei, pentru a le atrage atentia liberalilor asupra demersurilor pe care democratii vor sa le faca in privinta lui Orban.
Inca de la inceputul sedintei, vicepresedintele PD a adus in discutie declaratiile critice pe care Orban le-a facut, in ultima perioada, la adresa sefului statului si chiar a colegilor de Alianta, atat in calitate de lider al PNL Bucuresti, dar si ca presedinte al Ligii Alesilor Locali din PNL.
Potrivit acelorasi surse, Boagiu a spus ca, daca Orban va mai face vreo astfel de declaratie, PD va cere oficial PNL sa-i retraga acestuia sprijinul politic. In cazul in care liberalii nu vor accepta cererea democratilor, acestia din urma vor considera ca remarcile lui Orban sunt pozitii oficiale ale PNL, ceea ce va pune in pericol viitorul Aliantei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.