Turcia intentioneaza sa realizeze un proiect - evaluat la 10 miliarde de dolari - pentru construirea unei rafinarii, a unui terminal petrolier si a unui combinat petrochimic la Ceyhan, pe tarmul Marii Mediterane, informeaza Reuters, citat de Mediafax
Turcia intentioneaza sa realizeze un proiect - evaluat la 10 miliarde de dolari - pentru construirea unei rafinarii, a unui terminal petrolier si a unui combinat petrochimic la Ceyhan, pe tarmul Marii Mediterane, informeaza Reuters, citat de Mediafax. Potrivit unui oficial turc, autoritatile doresc sa faca din Ceyhan un centru regional pentru comertul cu petrol si gaze naturale, pentru a evita suprasolicitarea stramtorii Bosfor si traficul prin Istanbul, actualmente singura cale de acces a livrarilor de titei din Rusia si regiunea caspica. Ceyhan este deja punctul terminus al unei conducte cu o capacitate de 1,5 milioane de barili pe zi de petrol provenit din Irak. "O cantitate totala de aproape 200 de milioane de tone de petrol pe an (4 milioane de barili pe zi) se va concentra la Ceyhan, din Irak, zona caspica, precum si Rusia, prin conducta Samsun-Ceyhan", a mai spus oficialul, adaugand ca oleoductul ar putea transporta 1,4 milioane de barili pe zi. Detaliile referitoare la proiectul Ceyhan vor fi cunoscute pana la finele lunii viitoare, dupa ce, in prealabil, va fi discutat la o intalnire intre presedintele rus Vladimir Putin, premierul italian Silvio Berlusconi si omologul sau turc Tayyp Erdogan, programata pentru 17 noiembrie, cu ocazia inaugurarii in orasul Samsun, de la Marea Neagra, a unei conducte de gaze naturale cu punct de plecare din Rusia.
Rusia si companiile energetice italiene si-au exprimat interesul pentru proiectul Ceyhan, a declarat oficialul turc amintit, fara sa nominalizeze firmele. In plus, potrivit departamentului energetic al Turciei, Rusia este interesata sa participe la un proiect de construire a unei unitati de stocare a gazelor naturale sub Tuz Golu (Lacul Sarat), in apropiere de Ankara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.