Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, asigura pacientii si cadrele medicale ca "activitatea in sistemul sanitar va functiona corespunzator pana la 31 decembrie a.c.". Totodata, acesta sustine ca nu vor fi probleme cu plata salariilor personalului de

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, asigura pacientii si cadrele medicale ca "activitatea in sistemul sanitar va functiona corespunzator pana la 31 decembrie a.c.". Totodata, acesta sustine ca nu vor fi probleme cu plata salariilor personalului de toate categoriile din Sanatate. Mai mult, Nicolaescu spune ca "'Executivul va onora, integral si in avans cu doua luni, promisiunea de a plati datoriile acumulate in sistemul sanitar".
"Prin rectificarea bugetara a fost suplimentat Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate cu 8.107 miliarde de lei vechi. Am avut o intalnire cu farmacistii, producatorii, importatorii si distribuitorii de medicamente, care au semnat memorandumul din vara. I-am anuntat ca pana la sfarsitul acestui an vom plati toate arieratele la medicamente din perioada 2003-10 martie 2005. Acestia au declarat ca este pentru prima oara dupa 15 ani cand Guvernul isi indeplineste promisiunile facute", sustine Nicolaescu. De asemenea, ministrul Sanatatii a precizat ca datoriile spitalelor vor fi platite "dupa analiza, evaluarea si restructurarea unitatilor sanitare cu paturi, actiune care vizeaza restructurarea consiliilor de administratie si a comitetelor directoare. Pana la 15 decembrie a.c. comisii ale Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Ministerului Finantelor vor face aceste analize stiintifice, iar banii pentru datorii vor fi dati numai daca avem certitudinea ca reprezentantii spitalelor ii vor folosi pentru ceea ce au fost alocati. Cert este ca platile curente se ridica la 2.700 de miliarde de lei".
Pe de alta parte, Nicolaescu a anuntat ca in cursul acestei saptamani se va intalni cu reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania, Asociatiei Retelelor de Farmacii din Romania, Ministerului Integrarii Europene si Consiliului Concurentei: "Colegiul Farmacistilor din Romania sustine restrictiile din proiectul Legii farmaciei, in timp ce asociatia nu le sustine. Prin urmare, am decis sa aiba loc o intalnire si cu reprezentantii celorlalte doua institutii pentru a hotari cum este mai bine".
"La proiectul Legii privind organizarea Colegiului Medicilor din Romania (CMR) am scos ceea ce deranja. Am scos autoritatea MS asupra CMR, dar un secretar de stat va merge acolo pentru a vedea daca se respecta legile privind profesia. In caz contrar se poate ajunge la contencios administrativ", sustine Eugen Nicolaescu.
In ceea ce priveste asigurarea de malpraxis, ministrul Sanatatii este de parere ca "toti medicii trebuie sa fie asigurati. Cel care desfasoara o profesie liberala, ca medic, trebuie sa se asigure, sa aiba polita de risc profesional"'. Cat despre introducerea bugetului global la nivel de unitate spitaliceasca - propunere ce apare in proiectul Legii spitalelor, Nicolaescu afirma ca "astfel directorii de spitale nu vor mai fi nevoiti sa foloseasca banii pe capitole. In cazul bugetului global se pot face restructurari, iar directorii de acum, cu muschi mari si umflati, vor fi nevoiti sa gestioneze banii, in primul rand, in interesul pacientului. Va fi o revolutie, dar trebuie sa o facem". Pe de alta parte, Nicolaescu spera ca, din 2006, diabeticii sa nu mai fie nevoiti sa stea la cozi pentru procurarea tratamentului: "Vom organiza licitatie si, totodata, ma gandesc ca numarul farmaciilor prin care sa fie distribuite medicamentele sa creasca. Sa propunem si farmaciilor cu circuit deschis sa distribuie medicamentele in schimbul unui comision de 0,5 sau unu la suta".
Incepand de aseara, pe site-ul MS sunt afisate modificarile articolelor din pachetul legislativ care au fost acceptate de minister ca urmare a consultarilor publice. Dezbaterile pe marginea pachetului legislativ vor continua pana in jurul datei de 21 noiembrie a.c., astfel incat la aceasta data sa fie elaborata o noua forma a legilor. La randul ei, aceasta va fi afisata pe site-ul MS pana la data de 25 noiembrie a.c. pentru ultimele propuneri.

Ambulanta Suceava are ''datorii'' la salariati

Nicolaescu a anuntat, ieri, ca MS a intervenit pentru solutionarea situatiei critice in care se afla Ambulanta Suceava. "Fostul director al Serviciului Judetean de Ambulanta Suceava, Daniel Martiniuc, si fostul contabil-sef, Viorica Cojocaru, nu au reusit sa asigure un management corespunzator la nivelul unitatii, fapt care a dus ca nici pana in prezent angajatii sa nu primeasca drepturile salariale din anul 2003, care se ridica la 373.637 RON. Fostii sefi nu au promovat recurs impotriva sentintei civile a Tribunalului Suceava prin care Ambulanta Suceava a fost obligata la plata sumei respective si in aceasta situatie a fost pus sechestru pe ambulantele serviciului. Actuala conducere a Ambulantei a contestat actiunea de sechestru si in prezent activitatea se desfasoara normal. MS va dispune analizarea dosarului si il va trimite in instanta pentru recuperarea prejudiciului", declara Nicolaescu.

Bradisteanu, ''cercetat'' de Nicolaescu

Ministrul Sanatatii "analizeaza" situatia dr. Serban Bradisteanu, director general la Clinica de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Institutului de Boli Cardiologice "C.C. Iliescu". "Acolo, Consiliul de administratie al clinicii nu a functionat din august a.c. Saptamana trecuta am reusit sa strangem patru din cei sapte membri. S-a decis schimbarea presedintelui in persoana lui Valentin Radu. Am cerut dosarul lui Bradisteanu si am gasit o hartie, deci o hartie cu antetul Academiei de Stiinte Medicale, pe care scria ca este cercetator principal grad unu. Vreau sa vad exact cu ce documente a participat Bradisteanu la concurs. Oricum, MS isi va revizui pozitia de parte parata in procesul existent la Curtea de Apel Pitesti. Personal, apreciez ca acest aspect face parte din traficul de influenta si coruptia promovate de PSD, cunoscandu-se ca Bradisteanu a fost un parlamentar al PSD", spune Nicolaescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.