Banca centrala a Bulgariei a inasprit sanctiunile aplicate bancilor comerciale care depasesc limita de credite acordate, incercand astfel sa limiteze consumul, unul dintre motivele care au dus la cresterea deficitului de cont curent, estimat pentru a
Banca centrala a Bulgariei a inasprit sanctiunile aplicate bancilor comerciale care depasesc limita de credite acordate, incercand astfel sa limiteze consumul, unul dintre motivele care au dus la cresterea deficitului de cont curent, estimat pentru acest an la un nivel record, transmite Reuters.
Potrivit lui Kalin Hristov, consilier al guvernatorului bancii centrale, bancile care depasesc cu un procent limita amintita sunt nevoite sa constituie rezerve a caror valoare va trebui sa fie dublul sumei excedentare.
Masurile vor intra in vigoare in trei zile de la publicarea in Monitorul oficial. Banca centrala a inasprit anul trecut reglementarile care vizeaza acordarea de credite, dupa ce acestea au consemnat un avans de 50%. Institutia a impus un nivel mai ridicat al rezervelor pe care bancile comerciale trebuie sa le constituie pentru acordarea de credite si a informat ca vor majora penalitatile pentru depasirea ritmului de crestere a imprumuturilor, stabilit la 6% pe trimestru. Oficialii bancii centrale intentioneaza ca in acest an sa diminueze cu 30% avansul creditelor si cu 20% in 2006. Perspectivele privind aderarea in 2007 a Bulgariei la Uniunea Europeana au trezit interesul bancilor internationale, care au oferit populatiei o serie de promotii pentru contractarea de credite.
Accesul sporit la fonduri a dus si la majorarea importurilor, care in acest an ar putea determina o crestere a deficitului de cont curent la nivelul record de 13,3% din PIB. In intervalul ianuarie-septembrie, Bulgaria a consemnat un deficit de cont curent de 8,7% din PIB, echivalentul a 1,84 miliarde euro. In aceeasi perioada, importurile s-au majorat cu 26,7% fata de intervalul similar de anul trecut, la 9,6 miliarde euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.