Comisia Europeana a anuntat, saptamana trecuta, o serie de schimbari strategice la varful administratiei comunitare, titra cotidianul francez Le Figaro. Conform cotidianului citat, acest joc de culise a fost declansat in urma cu cateva luni de zile d
Comisia Europeana a anuntat, saptamana trecuta, o serie de schimbari strategice la varful administratiei comunitare, titra cotidianul francez Le Figaro. Conform cotidianului citat, acest joc de culise a fost declansat in urma cu cateva luni de zile de catre presedintele Comisiei, José Manuel Barroso, in scopul reducerii influentei de care se bucura Franta la Bruxelles. Rezultatul imediat ar fi, conform analistilor, cresterea puterii anglo-saxonilor si a liberalilor in sanul Comisiei Europene. Posturile pierdute de francezi sunt cele de purtator de cuvant al Comisiei, ocupat pana acum de Françoise Le Bail, si conducerea sectorului Energiei si Transporturilor, condusa de François Lamoureux.
Cei doi vor fi inlocuiti de germani, mai tineri si, subliniaza Le Figaro, ''mai docili''. Plecarea lui Lamoureux, considerat ca un ''spin'' in coasta Comisiei, are o insemnatate mult mai mare decat pierderea influentei franceze. Functionarul, fost diplomat al cabinetului Delors, devenise o adevarata obsesie a britanicilor si a lui Gunter Verheugen, intrucat se opunea liberalizarii cu orice pret a energiei si a transporturilor, in detrimentul marilor intreprinderi. Francezii au acceptat aceasta pierdere in schimbul numirii in fruntea Directiei generale a Agriculturii a unui conational, Jean-Luc Demarty, sperand ca astfel interesele lor sa fie mai bine reprezentate. Analistii considera insa ca miscarea a fost extrem de neinspirata, dat fiind ca problemele agriculturii nu se mai decid la Departamentul de Agricultura, ci la cel al Comertului, condus de un irlandez liberal. In privinta britanicilor, acestia au luat Directia Generala a Extinderii, detinuta pana acum de italieni. In felul acesta, anglo-saxonii dobandesc pozitiile-cheie din Comisia Europeana, fapt care, apreciaza analistii, va da Bruxelles-ului o orientare liberala si anglofona.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.