Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus, joi, restituirea in natura a unui imobil sau plata de daune, dupa ce reclamantul a invocat incalcarea dreptului sau de proprietate pentru ca instanta suprema a admis recursul in anulare impotriva
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus, joi, restituirea in natura a unui imobil sau plata de daune, dupa ce reclamantul a invocat incalcarea dreptului sau de proprietate pentru ca instanta suprema a admis recursul in anulare impotriva unei hotarari judecatoresti favorabile lui.
In aceasta cauza, similara cazului Brumarescu, a fost invocata la Strasbourg incalcarea dreptului la un proces echitabil si la respectarea proprietatii, a informat, ieri, CEDO.
Concret, Paul Ionescu a castigat in instanta dreptul de proprietate asupra unui imobil situat in Bucuresti care i-a apartinut tatalui sau, imobilul fiindu-i restituit in 1995. Doi ani mai tarziu, ca urmare a admiterii recursului in anulare impotriva hotararii judecatoresti prin care Ionescu a castigat acest drept, Curtea Suprema de Justitie a casat hotararea din 1995 si a respins actiunea in revendicare a reclamantului. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, la data de 2 noiembrie 2004, CEDO a constatat incalcarea drepturilor lui Ionescu, joi pronuntandu-se si asupra satisfactiei echitabile.
Ionescu solicitase restituirea in natura a imobilului sau acordarea a 325.000 de euro, reprezentand daune materiale si morale.
Curtea a dispus, in principal, restituirea in natura a imobilului in cauza, iar, in subsidiar, acordarea sumei de 107.500 euro drept daune materiale si morale.
Precedentul, care constituie jurisprudenta Curtii Europene in dosarele romanesti, a fost creat de Dan Brumarescu. Dupa opt ani de perindari prin instante, acesta a castigat in fata Curtii de la Strasbourg procesul de restituire a imobilului sau nationalizat in 1950.
Curtea Europeana a decis, la 23 ianuarie 2000, ca, in situatia in care statul roman nu va proceda la restituirea imobilului, trebuie sa ii dea lui Brumarescu 181.400 de dolari ca despagubire materiala. De asemenea, Curtea a hotarat ca reclamatul sa primeasca 15.000 de dolari ca despagubire morala si 2.450 dolari pentru acoperirea cheltuielilor de judecata. Astfel, hotararea Curtii de la Strasbourg in aceasta cauza se inscrie in seria cazurilor deschisa de hotararea Curtii din anul 1999 in cazul Brumarescu, in conformitate cu prevederile Conventiei europene pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si ale Protocoalelor la aceasta, precum si cu jurisprudenta relevanta a Curtii Europene a Drepturilor Omului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.