Ramasitele unui crocodil ce a dominat oceanul acum 140 de milioane de ani au fost descoperite in Patagonia, relateaza BBC News Online. Oamenii de stiinta au poreclit creatura "Godzilla", din cauza botului sau, asemanator cu cel al unui dinozaur, si a
Ramasitele unui crocodil ce a dominat oceanul acum 140 de milioane de ani au fost descoperite in Patagonia, relateaza BBC News Online. Oamenii de stiinta au poreclit creatura "Godzilla", din cauza botului sau, asemanator cu cel al unui dinozaur, si a dintilor sai crestati. Echipa argentino-americana de cercetatori este de parere ca animalul era unul de prada, feroce, care se hranea cu alte vietati marine mari. Spre deosebire de crocodilii moderni, "Godzilla" traia exclusiv in apa si avea inotatoare in loc de membre inferioare. El avea patru metri lungime, iar falcile lui masurau aproximativ 30 de centimetri lungime. Crocodilii au evoluat in permianul tarziu si s-au raspandit de-a lungul cretacicului (146 - 65 de milioane de ani in urma). Alti crocodili marini care au trait in acea perioada aveau un bot alungit si subtire si dinti subtiri in forma de ac, pe care ii foloseau pentru a prinde pesti mici si moluste. Dar vietatea recent descoperita avea un bot asemanator aceluia de dinozaur si dinti crestati. "Acest tip de caracteristici sunt prezente si la dinozaurii carnivori ca Tyrannosaurus rex", a declarat cercetatorul Diego Pol, de la Universitatea din Ohio. "Creatura arata o structura pe care nimeni nu ar fi banuit-o la un crocodil marin". Zulma Gasparini, un paleontolog de la Universitatea din La Plata, a intalnit un astfel de specimen in anul 1996 in bazinul Neuquen, care a fost cu multi ani in urma un golf tropical din Oceanul Pacific. Dar ce a descoperit atunci nu era decat un fragment care a oferit cateva idei despre creatura. Doua alte specimene au fost descoperite de curand. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.