Pietele liberalizate de electricitate si gaze naturale din Uniunea Europeana nu functioneaza corect, fapt ce pune in pericol procesul de reglementare menit sa permita formarea unei piete unice, a afirmat, recent, un oficial european citat de Reuters.
Pietele liberalizate de electricitate si gaze naturale din Uniunea Europeana nu functioneaza corect, fapt ce pune in pericol procesul de reglementare menit sa permita formarea unei piete unice, a afirmat, recent, un oficial european citat de Reuters. "Am aflat ca pietele nu functioneaza cum trebuie. Pe langa nivelul ridicat al preturilor, consumatorii s-au plans ca nu au posibilitate de alegere si, de asemenea, nu au acces la resurse", a declarat Maris Rehbinder, sef al departamentului energetic din cadrul directiei de concurenta a Comisiei Europene. Jean-Paul Aghetti, presedintele UNIDEN, o asociatie a consumatorilor de otel, aluminiu si sticla, a afirmat, in cadrul unei conferinte, ca pietele de energie din Europa reprezinta o amenintare serioasa la adresa somajului si a dezvoltarii economice a regiunii. "Regimul actual de tranzactionare nu favorizeaza concurenta, ceea ce permite producatorilor de electricitate sa inregistreze un ritm accelerat de crestere a profiturilor", a spus Aghetti. Comisia Europeana va prezenta, saptamana viitoare, Consiliului European si Parlamentului, un raport in care va prezenta concluziile analizei din acest domeniu. "Atat piata de electricitate, cat si cea de gaze naturale inregistreaza o importanta lipsa de transparenta. Exista pericolul ca procesul de dereglementare sa regreseze, in cazul in care guvernele vor incepe sa intervina", a precizat oficialul european.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.