Managerii din industrie sunt, inca, optimisti. Indicele GEA de incredere industriala, care ia in calcul asteptarile privind volumul productiei, nivelul actual al comenzilor si nivelul actual al stocurilor, are valoare de 2,47 (pe o scala de la -100 l

Managerii din industrie sunt, inca, optimisti. Indicele GEA de incredere industriala, care ia in calcul asteptarile privind volumul productiei, nivelul actual al comenzilor si nivelul actual al stocurilor, are valoare de 2,47 (pe o scala de la -100 la +100), pentru trimestrul IV al acestui an. Fata de inceputul anului, cand indicele GEA a fost de 14,5 puncte, in primul trimestru al anului, indicele se mentine la o valoare scazuta. Totusi, acesta si-a oprit scaderea din precedentele doua trimestre si continua sa inregistreze un nivel peste 0, ceea ce arata ca, pe ansamblul economiei, perspectivele raman moderat pozitive. De asemenea, stoparea aprecierii leului inceputa in luna octombrie ar putea da unele motive de optimism pentru exportatori.
Indicele GEA arata un grad ridicat de concordanta cu evolutia productiei industriale si, implicit, o capacitate buna de predictie a evolutiei acesteia.

Sarbatorile de iarna salta productia alimentara

Industria alimentara - probabil si pe fondul asteptarii Sarbatorilor de Iarna - este cea mai optimista, in urcare fata de trimestrul trecut (indice 22,5). Industria de mijloace de calcul si cea de masini si aparate electrice raman de asemenea peste media industriei prelucratoare. Mai multe sectoare sunt insa prudente (indice 0) sau chiar pesimiste (indice negativ) privind evolutiile din trimestrul IV. Asteptarile negative surprind in industria metalurgica (-10) si din cea de masini si echipamente. O explicatie ar putea fi cresterea in continuare a preturilor la energie electrica si gaze, cele doua industrii mentionate fiind energo-intensive.

Scaderea numarului de angajati

In ceea ce priveste nivelul comenzilor, buletinul GEA conseamneaza o usoara crestere. Astfel, pe ansamblul industriei prelucratoare, comenzile ajung pentru 3,8 luni de productie - fata de 3,6 luni in trimestrul III. O evolutie favorabila este ca s-a redus numarul firmelor ale caror comenzi ajung pentru maxim o luna de productie, de la 38,6% in trimestrul III, la 32,2% in trimestrul IV. Totusi, pe trimestrul III mai multe firme au inregistrat pierderi, ponderea lor depasind-o cu aproape 5% pe a firmelor care au inregistrat profit. 45% dintre firmele respondente au declarat o scadere a numarului angajatilor in trimestrul III 2005. Tendinta de reducere a numarului de angajati din industria prelucratoare se mentine si in trimestrul IV, dar cu o intensitate mai scazuta (sold conjunctural -15,4%). In ceea ce priveste preturile productiei industriale, buletinul GEA arata ca, pentru trimestrul IV, desi o treime din repondenti se asteapta la stagnarea preturilor, media pe ansamblul industriei arata o crestere moderata de 1-3%.

Indice negativ in UE

Buletinul Industrial nr. 4/2005 al Grupului de Economie Aplicata s-a bazat pe un chestionar, aplicat in perioada 17 octombrie - 1 noiembrie, unui esantion reprezentativ de 170 de firme din industria prelucratoare, selectate dupa sector, cifra de afaceri, numar de angajati, natura capitalului. Aceasta perioada nu a inclus momentul ruperii acordului cu FMI, deci asteptarile firmelor nu au fost influentate de acest eveniment. In UE, potrivit Eurostat, indicele de incredere industriala a inceput sa creasca din luna iulie, de la -8 pana la -5, in luna octombrie.
Pe de alta parte, indicele este inca pozitiv in Romania, fapt care in UE nu s-a mai intamplat in ultimii cinci ani.
Aceasta reflecta atat diferenta de palier de dezvoltare, cat si diferenta de asteptari dintre mediul economic romanesc si cel european, precum si faptul ca mai avem mult pana la convergenta reala cu UE.

Asteptari prudente pentru trimestrul IV

- Cresterea preturilor productiei industriale cu 1-3%
- Scaderea numarului de angajati
- Sold usor pozitiv privind profitul


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.