Marti a avut loc o prima intalnire, intre premier si reprezentantii sindicatelor, la Palatul Victoria, iar ieri a urmat runda a doua de discutii intre autoritati si liderii celor cinci confederatii sindicale.
Premierul Calin Popescu Tariceanu
Marti a avut loc o prima intalnire, intre premier si reprezentantii sindicatelor, la Palatul Victoria, iar ieri a urmat runda a doua de discutii intre autoritati si liderii celor cinci confederatii sindicale.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a discutat cu acestia la sediul Consiliului Economic si Social (CES) pentru a clarifica si elimina motivele care i-au determinat sa renunte la participarea in CES. Tariceanu a anuntat apoi ca reprezentantii Guvernului si cei ai confederatiilor sindicale au convenit ca ieri sa fie identificate solutii atat pentru revendicarile formulate de acestia, cat si pentru angajarea persoanelor disponibilizate ca urmare a procesului de restructurare.
La discutiile de la CES, care au inceput in jurul orei 14.00, presa nu a avut acces: "Primul-ministru Tariceanu ne-a invitat la CES pentru a vedea care sunt problemele noastre si pentru a ne convinge sa luam din nou parte la sedintele CES. Dar, pentru asta, trebuie sa-l convingem si noi pe el sa gaseasca rapid o solutie de rezolvare a problemelor noastre", a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, citat de Mediafax. CNS "Cartel-ALFA", CNSLR-Fratia, BNS, CSDR si "Meridian" s-au retras din Consiliul Economic si Social (CES) si au declansat protestele, deoarece autoritatile au incalcat dialogul social, in momentul in care Legea bugetului pe 2006 a ajuns in Parlament fara a aprobarea CES.
Principalele revendicari ale sindicalistilor sunt un salariu minim pe economie de 430 de lei, alocarea a 6% din PIB pentru invatamant, un fond social de 2,5 la suta, precum si tichete de masa pentru tot sectorul bugetar. Sindicatele mai cer reducerea fiscalitatii pe piata muncii si finalizarea modificarilor la pachetul legislativ privind relatiile de munca pentru legea contractelor colective si cea a conflictelor de munca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.