Tony Blair a suferit miercuri in fata Parlamentului britanic prima mare infrangere de la numirea sa in functie, de acum opt ani de zile. Este un fapt notabil, dat fiind ca miza sa a fost promulgarea unei legi privind terorismul, lege din care Blair i
Tony Blair a suferit miercuri in fata Parlamentului britanic prima mare infrangere de la numirea sa in functie, de acum opt ani de zile. Este un fapt notabil, dat fiind ca miza sa a fost promulgarea unei legi privind terorismul, lege din care Blair isi facuse obiectivul mandatului dupa atentatele din Londra din luna iulie.
Respingerea a fost cu atat mai dureroasa cu cat 322 de voci s-au pronuntat impotriva, iar 291 pentru. Astfel, deputatii britanici au refuzat urmarirea timp de 90 de zile a suspectilor de terorism, si extinderea de la 14 la 28 de zile a arestului preventiv fara inculpare, motivand ca in acest fel se incalca drepturile si libertatile cetatenilor. Verdictul pare sa-l fi scos din sarite pe Blair, care si-a mobilizat toate fortele pentru obtinerea unui aviz favorabil, argumentand inclusiv ca politia sustine planurile sale de prelungire a termenelor de detentie. ''Nu traim intr-un stat politienesc, dar traim intr-un stat care se confrunta cu o amenintare reala a terorismului'', a declarat Blair atragand totodata atentia ca doua atentate au fost dejucate, de la cele de pe 7 iulie.
Nimic nu pare sa-l fi ajutat insa pe Tony Blair, nici interventia lui Jack Straw, seful diplomatiei, si nici chiar Gordon Brown, ministrul Finantelor, aflat la Teheran, care a fost chemat sa isi exprime votul prin telefon. Observatorii au interpretat gestul lui Blair ca pe unul de panica si ca pe un semn clar ca puterea a trecut deja in mainile lui Gordon Brown. De fapt presa internationala vorbeste inca de multa vreme de scaderea puterii lui Blair si de ''rebeliunea'' care pare sa se ridice in jurul ''dictatorului'' Blair. In acest context, invingerea suferita miercuri este calificata drept ''inceputul sfarsitului'' pentru cariera lui Tony Blair.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.