Functionarii publici, membri ai Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici "SED LEX" si-au incetat activitatea, ieri dimineata, intre orele 8.00 si 10.00. Prin greva de avertisment, functionarii isi sustin principalele cereri: crester

Functionarii publici, membri ai Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici "SED LEX" si-au incetat activitatea, ieri dimineata, intre orele 8.00 si 10.00. Prin greva de avertisment, functionarii isi sustin principalele cereri: cresterea cu 50% a salariilor pe 2006, inclusiv ale personalului contractual si un sistem de avansare, de tip cariera, asa incat sa poata avansa pe propriul post - asa cum exista in celelalte tari europene. Alte cereri privesc interzicerea dreptului ca functionarii publici sa apartina vreunui partid politic, eliminarea restrictiilor privind negocierea salariului si negocierea programului de lucru pentru administratia publica. Legile in vigoare nu permit functionarilor publici sa aiba o alta activitate, care sa le aduca venituri, iar salariul mediu net in acest sector e de 4.800.000 de lei pe luna. O alta cerere vizeaza acordarea de compensatii materiale la intrarea in corpul de rezerva sau de ajutoare materiale lunare de 70 la suta din ultimul salariu net incasat de functionarii publici eliberati din functie pentru motive neimputabile lor.

Vami supraaglomerate si cozi la ghisee

Circulatia autoturismelor prin vamile din Arad a fost aproape blocata, ieri, de greva de avertisment a vamesilor. Deoarece legea nu le permite sa opreasca lucrul, acestia au protestat prin excesul de zel si au verificat "la sange" toate autoturismele care au trecut prin punctele de frontiera: "Toate autoturismele au fost verificate la sange, iar in unele cazuri o singura verificare a durat 15 minute, ceea ce, evident, a condus la formarea de cozi de masini.
Din pacate, e singura forma de protest pe care o putem adopta, pentru ca nu avem voie sa oprim lucrul", a explicat Gheorghe Gliga, liderul sindicalistilor din vamile aradene. Tot in Arad, 1.500 de functionari, membri ai Aliantei "SED LEX", au oprit lucrul, iar zeci de oameni au stat doua ore la ghiseele Directiei Generale a Finantelor Publice si ale Casei de Pensii: "S-au format cozi si le-am explicat oamenilor ca este singura modalitate sa ne facem auziti de autoritati, insa oamenii cand sunt afectati sunt nemultumiti. Vom adera si la greva generala programata pentru 17 noiembrie si nu vom renunta la revendicari", a declarat Tudor Gabor, liderul sindicalistilor aradeni. Greva a afectat si activitatea primariilor din judet, deoarece functionarii nu au lucrat de la 8.00 la 10.00.

Patruzeci si cinci de mii de functionari in greva

Pe 25 octombrie, sindicalistii au respins proiectul de modificare a Legii 188/1999, iar peste doua mii de functionari au demonstrat in Bucuresti, pe 3 noiembrie, pentru a-si sustine cauza.
Saptamana viitoare conducerea Aliantei "SED LEX" va pregati strategia de negociere cu Guvernul, din 15 noiembrie: "Vom vedea care este forma de negociere, in functie de ce au descoperit in bugetul national specialistii nostri, iar orice negociere inseamna un compromis", a declarat Vasile Marica, presedintele "SED LEX". Acesta ar accepta din partea Guvernului o oferta reala, care sa acopere cat mai mult din cererile sindicalistilor.
Federatia a cerut contribuabililor intelegere pentru actiunea lor de protest, "cauzata de lipsa receptivitatii si a disponibilitatii la dialog a Guvernului Romaniei", iar la greva de ieri au participat circa 45.000 de membri de sindicat, arata un comunicat de presa al organizatiei.
Guvernul i-a invitat la negocieri pe reprezentantii Aliantei "SED LEX", la sediul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, pe 15 noiembrie, iar daca autoritatile nu vor indeplini revendicarile, se va declansa greva generala, pe termen nelimitat, din data de 17 noiembrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.