Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, a inaintat ieri Guvernului spre aprobare Memorandumul pentru realizarea "Proiectului Nabucco", dupa ce acesta a parcurs toate etapele de avizare ministeriale.
Romania participa la Proiectul
Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, a inaintat ieri Guvernului spre aprobare Memorandumul pentru realizarea "Proiectului Nabucco", dupa ce acesta a parcurs toate etapele de avizare ministeriale.
Romania participa la Proiectul Nabucco prin intermediul SNTGN Transgaz SA Medias. Lungimea conductei pe teritoriul Romaniei va fi de cca. 450 km dintr-un total de 3.282 de km, cat va reprezenta lungimea magistralei de gaze naturale din cele cinci tari (Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria). Valoarea totala a proiectului este estimata la 4,4 miliarde euro, iar capacitatea de tranzit a conductei va fi de 30 miliarde mc de gaze naturale pe an. Investitia Romaniei a fost apreciata la aproximativ 800 milioane euro.
Pentru tara noastra, acest proiect va permite diversificarea surselor de import pentru gazele naturale si, implicit, scaderea pretului de import al acestei resurse energetice si reducerea tarifelor la consumatorii casnici si industriali, afirmase recent ministrul Seres.
Importanta proiectului a fost recunoscuta si de catre organismele comunitare, prin includerea de catre Comisia Europeana a acestuia in programul TEN (Trans European Networks), pe lista de proiecte prioritare si finantarea a 50% din valoarea de realizare a Studiului de Fezabilitate. Ideea construirii unei conducte transcontinentale a venit in contextul actual al scaderii constante a livrarilor de gaze din Marea Nordului.
Cresterea dependentei de gazele naturale rusesti si ridicarea pretului la gazul lichefiat produs in tarile din nordul Africii au fost un semnal de alarma pentru gasirea de noi solutii viabile in domeniul aprovizionarii cu gaze.
Specialistii estimeaza ca "Proiectul Nabucco" va determina cresterea securitatii in aprovizionarea cu gaze naturale pentru Europa, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, accesul la rezervele importante de gaze naturale din zona Marii Caspice si Orientul Mijlociu pentru pietele europene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.