Desi marti, tranzactiile realizate cu cele 32,4 milioane de actiuni Rompetrol Rafinare (RRC) au insumat 3,4 milioane de lei, iar pretul a urcat cu 2,9%, la 10,7 bani pe actiune, in sedinta de luni, actiunile RRC au ajuns la 10,4 bani pe actiune, cu

Desi marti, tranzactiile realizate cu cele 32,4 milioane de actiuni Rompetrol Rafinare (RRC) au insumat 3,4 milioane de lei, iar pretul a urcat cu 2,9%, la 10,7 bani pe actiune, in sedinta de luni, actiunile RRC au ajuns la 10,4 bani pe actiune, cu 2,8% sub nivelul de vineri. Alaturi de SIF-uri, Rompetrol Rafinare a fost, luni, cel mai tranzactionat emitent, transferurile cu cele 62,1 milioane de titluri totalizand 6,4 milioane de lei. Actiunile Petrom (SNP) au fost afectate de speculatii, considera specialistii pietei. Astfel, luni, titlurile SNP au inregistrat o crestere de 7,7 la suta, inchizand sedinta la un pret de 0,45 RON pe actiune. In prima parte a sedintei, cotatia a stationat la 42 bani pe actiune. Cresterea impulsiva a aparut catre final, in ultima ora de tranzactionare, pe fondul unor ordine de cumparare mai consistente. Aceste tranzactii ar parea sa apartina mai degraba speculatorilor, dar nu este exclus sa fie vorba si de plasamente ale strainilor. In sedinta de marti, Petrom a pierdut aproape in totalitate avansul acumulat in sedinta precedenta, de 7,7%, brokerii apreciind ca evolutia bursei a fost fortata luni, inchiderea nefiind relevanta in conditiile inregistrarii unei corectii substantiale. Actiunile SNP au pierdut 6,2%, coborand la 42,2 bani pe actiune, dupa ce in sedinta precedenta au inchis la 45 bani pe actiune, in urcare cu 7,7%. Valoarea operatiunilor s-a oprit la 5,1 milioane de lei, rezultata din transferul a 12,1 milioane de actiuni.

Actiunile RRC, cele mai cautate de investitori

Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a fost cel mai tranzactionat emitent, realizand mai mult de o cincime din rulajul total de la bursa, adica 46,5 milioane RON. Am asistat in timpul saptamanii la tranzactii mari, de ordinul milioanelor de actiuni, chiar pe piata principala. Maximul a fost in sedinta de joi, cand s-au transferat peste 120 milioane de actiuni. Chiar daca rezultatele financiare ale rafinariei se mentin bune si pe primele noua luni, anchetele si stirile negative referitoare la conducerea societatii au impus o stare de precautie in piata, materializata intr-o tendinta de scadere a cursului. Pe volume bune, titlurile RRC au ajuns la un minim de 0,1050 RON/actiune si au inchis la 0,1070 RON, cu 9,3% mai jos decat in saptamana anterioara.

Titlurile SNP isi continua fluctuatiile

Cealalta companie petroliera, de altfel cea mai mare de la cota bursei, Petrom Bucuresti (SNP), a inregistrat o revenire deasupra palierului de 0,4000 RON/actiune, unde s-a si stabilizat in a doua parte a saptamanii. Palierul de 0,4200 RON/actiune, desi a fost depasit, s-a impus ca un prag de rezistenta; sustinerea la cumparare nu a fost suficienta pentru ca actiunile SNP sa se stabilizeze peste acest nivel. Cu toate astea, de la o saptamana la alta SNP a acumulat o crestere de 1,7%, inchizand la 0,4180 RON/actiune. Ponderea inregistrata de aceste titluri a atins doar 5,21 la suta din totalul tranzactiilor cu actiuni. Saptamana trecuta, compania Petrom a fost singura tranzactionata pe piata Deal. In cele doua sedinte s-au schimbat in total 4,5 milioane de actiuni, valoarea insumata atingand cifra de 1.845.500 RON, nesemnificativa comparativ cu valorile tranzactiilor efectuate pe piata Regular.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.