Desi nimeni nu a explicat clar ce e cu ele, de unde au aparut si cine le-a facut, "smenurile" de pe piata electricitatii ar putea lua sfarsit, a anuntat, ieri, victorios, ministrul Seres. Ministerul Economiei si Comertului spune ca, pentru mai multa

Desi nimeni nu a explicat clar ce e cu ele, de unde au aparut si cine le-a facut, "smenurile" de pe piata electricitatii ar putea lua sfarsit, a anuntat, ieri, victorios, ministrul Seres. Ministerul Economiei si Comertului spune ca, pentru mai multa transparenta, va fi lansat, incepand cu 1 decembrie, serviciul de tranzactionare a contractelor de vanzare-cumparare de energie electrica, gestionat de OPCOM.
Cel mai important avantaj al acestui mecanism ar fi ca se elimina negocierea directa intre producator si client si, astfel, neincrederea cu privire la incheierea preferentiala a unor contracte bilaterale, in special de catre producatorii de energie ieftina. "Energia electrica va fi achizitionata de furnizor, distribuitor sau chiar producator prin intermediul platformei OPCOM (Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania, n. red.). Evitam astfel contactul, intr-o faza preliminara, dintre producator si client. Tranzactionarea contractelor va stimula competitivitatea in ceea ce priveste achizitionarea de energie electrica", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei, Ioan Codrut Seres.

Contracte transparente

Denumit "Piata centralizata a contractelor bilaterale" (PCCB), serviciul de tranzactionare functioneaza dupa reguli apropiate burselor de marfuri. Astfel, un producator sau un furnizor de energie care vrea sa comercializeze o cantitate de electricitate face o oferta la un pret minim si stabileste data licitatiei. Oferta este analizata de cumparatorii inregistrati, care depun apoi documentele de cumparare, iar castigatorul este stabilit, prin licitatie, in functie de pretul acordat. "Este un contract incheiat, intr-o prima faza, in semianonimitate, vanzatorul se cunoaste, la fel si pretul minim solicitat, nu se cunosc, in schimb, cumparatorii", a declarat Victor Ionescu, directorul OPCOM.
Atat pretul de pornire cerut de furnizor, cat si participantii la licitatie sau castigatorul desemnat vor fi facute publice, insa valoarea de adjudecare va ramane confidentiala. Toti oficialii prezenti la conferinta au opinat ca prezentarea pretului de adjudecare nu se impune, intrucat este suficienta cunoasterea valorii de pornire a licitatiei, iar etapele ulterioare tin de negocierea intre parti.
Potrivit directorului general al OPCOM, Victor Ionescu, castigatorii licitatiilor vor fi obligati sa semneze contractele, iar in cazul in care vor refuza vor primi amenzi "grele" si nu vor mai avea acces la tranzactionare.
Pe PCCB se vor tranzactiona contracte bilaterale cu termene de livrare de cel putin o luna, pentru energie electrica livrata incepand cu 1 ianuarie 2006.

Colaborare cu foruri internationale

"In stabilirea acestei proceduri, am colaborat cu reprezentantii Bancii Mondiale si ANRE, astfel incat procedurile sa fie larg imbratisate de toate organizatiile nationale sau internationale, jucatori pe piata de energie electrica", a declarat ministrul Economiei. Acesta a adaugat ca "participarea la aceasta piata este o recomandare, dar daca vine de la ministru, ea devine obligatorie pentru sectorul de stat", aratand ca piata centralizata administrata de OPCOM elimina o serie de "proceduri care au provocat de-a lungul timpului speculatii". Seres a subliniat ca "a recomandat" societatilor Hidroelectrica, Nuclearelectrica si complexurilor energetice din Oltenia, cei mai competitivi producatori de energie electrica din Romania, sa vanda prin acest sistem. "De ce am inceput cu cei cinci producatori? Pentru ca sunt cei cinci ieftini care au iscat suspiciuni. Nu cred ca vreo societate are la indemana un alt mecanism mai transparent", a continuat ministrul. Mai mult, Seres a declarat ca a dat dispozitie companiei Hidroelectrica sa analizeze care dintre contractele bilaterale aflate in desfasurare pot fi reziliate fara prejudicii, pentru a suplimenta cantitatea de energie pe care producatorul o poate oferi pe piata administrata de OPCOM. Presedintele Traian Basescu a criticat, in vara, decizia de devasare a calendarului de deschidere a pietei de energie si absenta unor reglementari clare in noile conditii de piata, precum si posibilitatea unor furnizori de a monopoliza energia cea mai ieftina, produsa de Hidroelectrica.
Intrebat daca aceasta metoda va rezolva problema "baietilor destepti" care au beneficiat de contracte de energie electrica la preturi mici de la Hidroelectrica, ministrul a spus: "N-o sa-i mai gasim la portile Hidroelectrica sau in birourile din cabinetul ministrului".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.