Pentru foarte multi oameni de valoare, autoturismele Volvo au ca sinonim siguranta in condus. Designerii de autoturisme exploreaza noi mijloace de mobilitate de viitor, aruncand privirea pe cele mai elementare notiuni de mobilitate si siguranta pentr

Pentru foarte multi oameni de valoare, autoturismele Volvo au ca sinonim siguranta in condus. Designerii de autoturisme exploreaza noi mijloace de mobilitate de viitor, aruncand privirea pe cele mai elementare notiuni de mobilitate si siguranta pentru un automobil.
Imaginati-va ca sunteti director de design al unuia dintre cele mai cunoscute brand-uri de autoturisme. Echipa dumneavoastra de designeri propune sa rupa asa-numita limita de 100 de yarzi in designul auto. Acestia propun in schimb o noua viziune pentru mobilitatea personala pana in anul 2020. Nu-i asa ca suna provocator? Aceasta este provocarea pe care cei de la centrul Volvo din Gothenburg, Suedia, au propus-o sefului lor, Steve Mattin.

"Reinventam autoturismul"

"Stateam si discutam despre designul modern si, dintr-o data, ne-am propus sa transformam ideile si sa reinventam autoturismul", spune Anders Gunnarson, director pe departamentul de design la Volvo si profesor la Universitatea Umea, in Suedia.
"La un moment dat, am primit unda verde sa ne continuam ideile si ne-am dat seama de potentialul de schimbare al fiecarui autoturism. Folosind tehnologii noi, ne putem axa, in schimb, pe prevenirea efectelor negative datorate motoarelor si putem imbunatati placerea in condus, precum si bunastarea oamenilor", a explicat Anders.

O noua paradigma in siguranta

Prima sarcina care trebuie stabilita in crearea unei noi paradigme pentru siguranta este aceea de a ne indeparta de designul traditional, aceea de a incepe din exterior si sa continuam spre interior.
"Am decis sa avem o viziune atat de futurista si dezvoltata incat un autoturism Volvo sa fie in asa fel construit incat sa fie imposibil sa aiba un accident", spune Anders.
Acest concept, nou pentru industria autoturismelor, dar obisnuit pentru industria avioanelor, a permis celor de la Volvo sa se detaseze de regulile de baza si sa buna bazele unei noi conceptii. Pornind de la o mazgalitura, fara notiuni preconcepute, designerii Volvo s-au intors in viitor pentru a initia o solutie personala, foarte diferita de cea care este aplicata masinilor din ziua de azi.
"In trecut, ne trezeam inconjurati de zeci de mii de reguli in momentul in care faceam designul sau realizam un autoturism. Acum ne axam pe un autoturism cu zero accidente pentru a le da clientilor ceea ce-si doresc", continua Anders Gunnarson.

Inteligenta artificiala

Unul dintre atributele pe care am dorit sa le dam viziunii noastre futuriste a fost inteligenta artificiala, mai inainte de toate. Aceasta paradigma cu zero accidente cere un autoturism care gandeste, care poate sa vada si sa raspunda de unul singur la situatiile periculoase care se produc mai rapid decat puterea soferului de a reactiona.
Acest lucru nu este atat de futurist cum a sunat la inceput. Volvo a lansat recent un asistent artificial pentru soferi, numit copilot Volvo.
Inteligentul sistem coordoneaza informatia venita, sistemele si functiile masinii, studiaza solutiile in trafic, ofera asistenta in mai multe feluri si simte atunci cand soferul sufera de stres sau oboseala, alertandu-l.
Dar pentru Volvo 2020 tehnica este si mai avansata. Designerii preconizeaza ca masina va deveni partener de condus impreuna cu soferul. Masina va invata modul de a conduce al soferului, ajutandu-l sa corecteze proastele obiceiuri, intr-un mod politicos, desigur. Vom putea discuta cu un Volvo utilizand inteligenta artificiala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.