Intr-un interviu acordat ieri cotidianului "The Guardian", Pascal Lamy, directorul Organizatiei Mondiale a Comertului, i-a avertizat pe principalii "actori" ai comertului mondial, prezenti la reuniunea de la Geneva, o continuare a unei reuniuni simil
Intr-un interviu acordat ieri cotidianului "The Guardian", Pascal Lamy, directorul Organizatiei Mondiale a Comertului, i-a avertizat pe principalii "actori" ai comertului mondial, prezenti la reuniunea de la Geneva, o continuare a unei reuniuni similare ce a avut loc luni la Londra, ca nu exista o alta alternativa (un asa numit Plan B) la realizarea unui acord de liber schimb la nivel international. El a insistat ca acum este ultima sansa de gasire a unei solutii la problematica agricola - ce opune SUA tarilor UE -, esentiala pentru succesul "rundei Doha" la summit-ul OMC din decembrie, de la Hong Kong.
Lamy a recunoscut ca negocierile de la Londra cu reprezentantii SUA, UE, Brazilia, India si Japonia nu au miscat lucrurile din loc, dar este optimist in privinta actualelor dezbateri de la Geneva ce vor dura pana joi si la care participa reprezentantii a 25 de tari cu pondere mare in comertul mondial. Dificultatea consta, potrivit lui Lamy, in faptul ca marii "jucatori" se tem de posibilitatea ca tarile sarace ale lumii ar putea obtine mari avantaje de pe urma comertului liber, ceea ce presupune inclusiv o reconsiderare a preturilor la materiile lor prime. In opinia lui Lamy, progresele sunt greu de realizat, deoarece la negocieri, blocurile sau tarile participante "sunt interesate doar in obtinerea a cat mai multe avantaje pe seama altora", oferind in schimb cat mai putin posibil. Lamy avertizeaza ca a sosit momentul concesiilor, pentru a se ajunge la un acord comercial international care sa incununeze succesul "rundei Doha".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.