Vicepresedintele PD Ioan Oltean a declarat, ieri, ca solicitarea premierului adresata STS de a pune la dispozitia CSAT inregistrarea convorbirii sale telefonice cu presedintele Basescu "nu este tocmai binevenita", deoarece ar fi inadmisibil ca o conv

Vicepresedintele PD Ioan Oltean a declarat, ieri, ca solicitarea premierului adresata STS de a pune la dispozitia CSAT inregistrarea convorbirii sale telefonice cu presedintele Basescu "nu este tocmai binevenita", deoarece ar fi inadmisibil ca o convorbire a sefului statului sa fie inregistrata.
"Eu nu cred ca aceste convorbiri sunt inregistrate. Mi se pare absolut inadmisibil ca o convorbire intre presedintele Romaniei si oricare alta autoritate publica sa fie inregistrata. De aceea, nu cred ca exista o asemenea inregistrare si cred ca din acest punct de vedere apelul nu este tocmai binevenit", a afirmat Oltean. Pedistul nu este de acord nici cu telefonul premierului. "Atat timp cat o cercetare penala nu este finalizata, un dosar nu este finalizat, nici o autoritate publica nu-si poate permite sa intervina, nici cu un telefon, nici altfel. Si se stie ca un telefon de informare din partea unui ministru, a unui deputat, a unui premier, poate avea si o influenta intr-un anumit sens, pe care cel ce l-a dat nu l-a avut in vedere. De aceea este mai bine sa ne ferim de astfel de telefoane decat sa cream ocazia unor discutii inutile", a mai declarat Oltean. Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a declarat, ieri, ca partidul trebuie sa-si manifeste solidaritatea cu premierul Calin Popescu Tariceanu, cu atat mai mult cu cat Partidul Democrat se comporta "ca un partid de opozitie" cand vine vorba de problemele Guvernului.

PSD: STS protejeaza convorbirile, nu le inregistreaza

Deputatul PSD Ion Stan, secretar al comisiei parlamentare pentru controlul activitatii SRI, a declarat, ieri, ca STS are obligatia, conform legii, sa protejeze liniile telefonice guvernamentale, sa asigure confidentialitatea convorbirilor si in nici un caz sa le inregistreze.
Stan a apreciat ca solicitarea premierului adresata STS dovedeste ca, din pacate, Calin Popescu Tariceanu nu cunoaste legea de organizare si functionare a Serviciului de Telecomunicatii Speciale.
Deputatul PSD a precizat ca, prin lege, STS are obligatia sa protejeze linii telefonice guvernamentale operative si scurte si sa asigure confidentialitatea convorbirilor efectuate pe acestea. El a precizat ca legea nu permite STS sa inregistreze nici o convorbire telefonica a demnitarilor. Ion Stan a mentionat ca singura autoritate din Romania abilitata sa intercepteze convorbiri telefonice este SRI si numai pe baza de mandat al procurorului, dar nu si convorbirile de pe liniile guvernamentale. El a adaugat ca, practic, nimeni nu are dreptul sa intercepteze astfel de convorbiri.
Deputatul PSD a mai spus ca, comisiile parlamentare de aparare, ordine publica si siguranta nationala, care exercita controlul parlamentar asupra activitatii STS, ar trebui sa se sesizeze pentru a vedea daca afirmatiile primului-ministru au fost datorate necunoasterii legii sau daca acestea se bazeaza pe anumite indicii si atunci lucrurile ar fi foarte grave.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.