Bucurestiul nu a incheiat socotelile cu Bruxelles-ul. Romania risca, inca, sa-i fie amanata aderarea daca nu recupereaza "in mod vizibil" restantele semnalate in recentul raport de monitorizare. Comisia Europeana a transmis autoritatilor de la Bucure

Bucurestiul nu a incheiat socotelile cu Bruxelles-ul. Romania risca, inca, sa-i fie amanata aderarea daca nu recupereaza "in mod vizibil" restantele semnalate in recentul raport de monitorizare. Comisia Europeana a transmis autoritatilor de la Bucuresti a doua si ultima scrisoare de avertizare timpurie, in care atrage atentia ca, desi s-au facut progrese considerabile pentru indeplinirea criteriilor politic, economic si de acquis, problemele nu sunt rezolvate in totalitate.
Romania, se arata in document, continua sa indeplineasca criteriul politic, insa este nevoie de eforturi sustinute pentru continuarea reformei sistemului judiciar si a administratiei, in lupta impotriva coruptiei, inclusiv a celei la nivel inalt, precum si implementarea legilor proprietatii.
De asemenea, Comisia solicita imbunatatirea situatiei persoanelor cu handicap si a bolnavilor psihic.
Cat priveste criteriul economic, oficialii europeni arata ca programul de reforma structurala trebuie continuat.
Se recomanda o atentie sporita si asupra incetinirii ratei de dezinflatie, largirii deficitului extern si acomodarii politicii salariale publice cu intarirea bazei de impozitare. De altfel, Comisia face aceleasi observatii pe care le-a facut si Fondul Monetar International, dar in privinta carora Guvernul de la Bucuresti a avut alta viziune. Inghetarea, insa, a acordului cu FMI - sustine ministrul Integrarii, Anca Boagiu - nu este de natura a aduce atingerea obiectivului de integrare a Romaniei la 1 ianuarie 2007.
"Romania are un angajament ferm si va face toate eforturile pentru a-l duce la indeplinire", a precizat Boagiu.

Recomandari

In scrisoarea Comisiei Europene se reiau recomandarile facute in raportul de monitorizare. In cazul liberei circulatii a marfurilor se atrage atentia ca trebuie implementata legislatia in domeniul achizitiilor publice, astfel incat fondurile europene structurale si de coeziune sa poata fi folosite. De asemenea, se cere aplicarea legilor impotriva produselor piratate si contrabandei si asigurarea deplina a drepturilor de proprietate intelectuala.
La capitolul agricultura se avertizeaza ca, in lipsa agentiei de plati, fermierii romani nu vor avea acces la fonduri europene. Tot la acest capitol, se solicita intarirea verificarii calitatii produselor agroalimentare, controlul producatorilor si sanctionarea lor daca este cazul. O alta cerinta este legata de infiintarea punctelor de control veterinar si fitosanitar la frontiera, subliniindu-se ca, daca nu se vor intreprinde aceste masuri, Uniunea Europeana se va proteja impotriva produselor si bolilor veterinare din Romania.
O alta intarziere este semnalata in cazul sistemului de impozitare. In acest caz, se recomanda interconectarea sistemului de taxare si impozitare romanesc cu cel european.
Restante se inregistreaza si in cazul politicilor de mediu unde este nevoie de intarirea capacitatii administrative de impunere a regulilor de prevenire si control al poluarii pentru operatorii industriali.
Justitia si afacerile interne raman si ele pe lista oficialilor de la Bruxelles, care cer indeplinirea completa a regulilor si procedurilor de aparare a granitei externe si o lupta eficace impotriva coruptiei.
"Fata de Raportul de monitorizare, exista totusi un lucru nou: mesajul Comisiei Europene de colaborare si de sustinere a Guvernului. Comisia ne invita sa solicitam consultanta departamentelor avizate din cadrul Uniunii Europene, pentru a identifica posibilele solutii ca sa rezolvam fara intarziere problemele", a mai aratat ministrul Integrarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.