Banca Centrala Europeana (BCE) a fost avertizata de catre politicieni si reprezentanti ai sindicatelor sa nu se pripeasca in problema majorarii dobanzilor, masura care ar putea bloca redresarea economica in zona euro, transmite Reuters. "Amintim BCE
Banca Centrala Europeana (BCE) a fost avertizata de catre politicieni si reprezentanti ai sindicatelor sa nu se pripeasca in problema majorarii dobanzilor, masura care ar putea bloca redresarea economica in zona euro, transmite Reuters. "Amintim BCE ca nu trebuie sa ia decizii pripite", a declarat premierul luxembourghez Jean-Claude Juncker la incheierea unei reuniuni a ministrilor de Finante din cele 12 state ale zonei euro, la care a participat si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.
In opinia reprezentantilor BCE, pana in prezent nu au aparut dovezi care sa ateste ca preturile mari ale petrolului au contribuit indirect la presiunile inflationiste, prin solicitarea unor salarii mai mari de catre angajati. Totusi, institutia a avertizat ca dobanzile vor fi majorate in orice moment, in cazul in care va fi necesar. Juncker a mai spus, la incheierea reuniunii, ca participantii au aratat foarte clar ca salariile se afla sub control, iar riscul inflationist este redus. Principala preocupare a ministrilor o reprezinta facilitarea redresarii economice, iar o eventuala scumpire a creditelor va avea un efect negativ in aceasta privinta.
Federatia bancara germana a apreciat, intr-un raport lunar, ca BCE nu trebuie sa se grabeasca sa creasca dobanzile inainte de a constata o accelerare a cresterii economice, a preturilor energiei si a salariilor. Confederatia Sindicatelor Comerciale din Europa, care reprezinta 60 de milioane de angajati, a anuntat la randul sau ca salariile s-au aflat sub control in ultimii 10 ani si vor ramane asa, astfel incat o majorare a dobanzilor ar fi in detrimentul tuturor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.