Aproximativ 150 de angajati ai Spitalului de Neuropsihiatrie din Poiana Mare (Dolj) si-au petrecut noaptea de duminica spre luni in strada, amenintand ca isi dau demisia in bloc daca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu revine asupra deciziei de
Aproximativ 150 de angajati ai Spitalului de Neuropsihiatrie din Poiana Mare (Dolj) si-au petrecut noaptea de duminica spre luni in strada, amenintand ca isi dau demisia in bloc daca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu revine asupra deciziei de a inchide unitatea medicala. "Oamenii sunt speriati. Am primit mesaje de incurajare de la toate filialele Sanitas din Oltenia. Pot sa spun ca in cursul noptii au fost primite mesaje de amenintare pe telefoanele mobile ca daca nu renuntam se va trage in noi cu gloante oarbe. Aceste mesaje au incetat in momentul cand le-am aratat politistilor din comuna", a declarat, ieri, potrivit Mediafax, Ileana Ionescu, presedintele sindicatului Sanitas, filiala Dolj. Potrivit liderului de sindicat al angajatilor de la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Poiana Mare, Marcela Ticu, toti cei 300 de angajati ai unitatii medicale isi vor da demisia in cazul in care nu se renunta la hotararea de a inchide unitatea medicala. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a anuntat, sambata, la Craiova, ca, in urma discutiilor purtate cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-a decis inchiderea spitalului de Neuropsihiatrie de la Poiana Mare, unde se afla internati peste 430 de bolnavi, din care 150 sunt spitalizati conform articolul 114 Cod penal (cand autorul unei infractiuni este bolnav mintal ori toxicoman si se afla intr-o stare care prezinta pericol pentru societate-n.red) si 280 bolnavi psihici cronici. Potrivit unui raport din 17 august, la Spitalul din Poiana Mare au decedat peste 45 de pacienti de la inceputul anului 2004 si pana la inceputul lunii august 2005.
Amnesty vrea sa stie motivele inchiderii
Realizatorul raportului Amnesty International (AI) privind Romania, Janina Arsenjeva, a declarat ieri, pentru Delta RFI, ca organizatia din care face parte a descoperit la Spitalul de Neuropsihiatrie Poiana Mare "violari ale drepturilor pacientilor". "Anul trecut, cand expertii nostri au facut investigatii la Poiana Mare au descoperit violari ale drepturilor pacientilor in acest spital. Stiu ca intr-o oarecare masura conditiile s-au imbunatatit, dar au existat in continuare sesizari privind lipsa monitorizarii pacientilor si lipsa de ingrijire a acestora. In plus, ancheta privind moartea mai multor pacienti la Poiana Mare nu a fost eficienta, iar noi am facut presiuni pentru ca investigatia sa fie redeschisa", a spus Janina Arsenjeva. Ea a spus ca ar vrea sa afle motivele pentru care ministrul Sanatatii vrea sa inchida clinica. "Dar, daca decizia este luata in interesul pacientilor, atunci evident Amnesty International o saluta", a spus oficialul AI. Totodata, Arsenjeva sustine ca trebuie ca pacientii din Poaia Mare sa fie transferati in alte institutii, unde sa fie ingrijiti foarte bine. "E nevoie ca binele lor sa fie principala preocupare a ministrului Sanatatii si a autoritatilor, pentru ca s-a mai intamplat in alte tari ca pacientii sa fie transferati in alte clinici, dar conditia lor nu s-a imbunatatit, deoarece spitalele respective erau la fel de proaste sau aproape la fel", a spus reprezentantul AI.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.