Nationala Romaniei s-a reunit ieri pentru primul meci amical in pregatirea preliminariilor pentru Euro 2008, programat sambata, la ora 19, in localitatea franceza Le Mans, impotriva reprezentativei Cote D'Ivoire, echipa calificata la CM de anul viito
Nationala Romaniei s-a reunit ieri pentru primul meci amical in pregatirea preliminariilor pentru Euro 2008, programat sambata, la ora 19, in localitatea franceza Le Mans, impotriva reprezentativei Cote D'Ivoire, echipa calificata la CM de anul viitor. In afara unui nucleu de jucatori stabiliti in ultimul an, dintre care nu lipseste nici Dorinel Munteanu, la cei 37 de ani ai sai, Piturca incearca sa promoveze cativa jucatori tineri: Costin Lazar, Banel Nicolita, Mihai Nesu, plus Cosmin Tilinca, atacantul lui CFR Cluj. "La Le Mans vom juca in fata unui adversar redutabil, Coasta de Fildes. Este inceputul pregatirii campaniei de calificare la CE 2008. Imi doresc un joc bun si un rezultat pe masura. Nu intalnim un adversar oarecare. Drogba este pericolul numarul unu. Este un jucator exceptional, joaca in orasul in care a debutat in prima liga franceza, insa sper sa fie demoralizat dupa infrangerea lui Chelsea (n.r. - duminica, scor 0-1, la Manchester)", a declarat Piturca, surprinzand prin faptul ca isi doreste un adversar slabit, desi este doar un meci amical, in care ar trebui sa vada potentialul echipei in fata unui adversar puternic. Selectionerul a confirmat ca meciul amical cu Nigeria, de pe 16 noiembrie, pentru care se poarta discutii, nu se va disputa. "Nu s-a primit nici un raspuns din partea federatiei nigeriene. Imi pare rau ca nu mai jucam in Iran. La nivelul echipelor nationale, datele pentru meciuri se diminueaza din ce in ce mai mult. Am avut noroc cu datele de baraj, pacat ca n-am putut sa le exploatam pentru inca un joc", a spus Piturca. Acesta s-a straduit sa apere echipa lui Mircea Sandu, care nu a fost capabila sa mai gaseasca un adversar pentru "tricolori". "Au fost pe lista Grecia, Israel, Danemarca, insa le-am declinat pentru ca am acceptat turneul din Iran. Era foarte important acel turneu, erau doua meciuri si initial se anuntase si Argentina. Acceptand meciurile din Iran, n-am mai luat in calcul alte partide, iar ei si-au gasit pe parcurs adversari", a comentat selectionerul.
Iacob pus la punct
Referindu-se la criteriile de selectie pentru jocul cu africanii, Piturca a precizat ca obisnuitii titulari din ultima vreme Ovidiu Petre si Florentin Petre sunt accidentati si nu au putut fi convocati, iar Dorin Goian a fost chemat doar pentru a suplini indisponibilitatea colegului sau de la Steaua Ghionea. "Am adus trei-patru jucatori tineri de la echipa de tineret, plus Tilinca de la Cluj, care a avut evolutii bune. Pacat ca n-am mai multe jocuri sa-i testez, un singur meci fiind insuficient pentru a-i putea baga pe toti. Tilinca nu a avut un meci exceptional duminica, dar am vrut de mai mult timp sa-l aduc. Florentin Petre, Florentin Dumitru, Oprita nu joaca la echipele lor si am avut posibilitatea sa-l aduc", a comentat Piturca. "Claudiu Niculescu abia si-a revenit, Florentin Petre si Plesan au fost accidentati. Asta este situatia, depinde si de forma de moment", a spus Piturca. Intrebat daca Dorinel Munteanu ar putea juca la CE 2008, cand va avea 40 de ani, Piturca a raspuns: "Depinde de el. Cat va mai putea juca asa cum a facut-o pana acum, va fi la lot. In 2008 daca va fi in activitate si va evolua, va putea juca, de ce nu? Insasi prezenta lui este foarte importanta. Este bine sa continue si sa fie sanatos". Selectionerul s-a referit si la neconvocarea lui Victoras Iacob, in ciuda golurilor marcate in aceasta toamna. "Nu ma intereseaza ce spune el. Datoria lui este sa joace, sa dea goluri. Deocamdata se bate cu Mazilu, cu Daniel Niculae, Marius Niculae, Ganea...Cine va fi cel mai bun va juca". Piturca a afirmat ca nu se ghideaza dupa un singur meci cand convoaca jucatorii. "Echipele care au jucat foarte bine in Cupa UEFA, Steaua si Rapid, au pierdut in campionat. In schimb, Dinamo, care a pierdut la Sofia dupa un joc slab, a castigat. Jucatorii celor doua echipe n-au fost concentrati, s-a vazut asta, pe cand cei de la Dinamo, cu cutitul la os, au invins. Oricum, jucatorii selectionati sunt urmariti atent la fiecare meci", a comentat Piturca.
"Tricolorii" se muta la Constanta
Selectionerul s-a referit si la tragerea la sorti a grupelor de calificare la Euro 2008, care va avea loc anul viitor. "Singura echipa pe care n-o vreau in grupa noastra preliminara este Olanda. Este clar ca sansa trebuie sa fie de partea ta. Trebuie sa fim constienti ca in preliminariile trecute am avut adversari foarte valorosi si am plecat cu sansa a treia. Mai mult din superstitie nu vreau Olanda. La CE under-21 din Romania, din 1998, in loc de 5-1 sau 6-1 cu Olanda, am luat bataie cu 2-1. Apoi, in campania trecuta am primit gol la Bucuresti in minutul 1, iar in Olanda noi am ratat si le-am facut cadou primul gol", a spus selectionerul. Piti s-a declarat convins ca echipa Romaniei ar fi avut sanse reale de calificare la CM-2006, daca ar fi ajuns la baraj si ar fi intalnit Norvegia. "Cehia este foarte valoroasa si va merge mai departe. Mai bine nu mai ajungeam la acea situatie inainte de meciul Finlanda - Cehia, am suferit foarte mult, ne pusesem sperante foarte mari. Motivatia finlandezilor a fost zero", a comentat selectionerul. Piturca a afirmat ca va incerca sa-i tina concentrati pe jucatori la un anumit nivel, chiar daca echipa Romaniei nu va mai juca nici un meci oficial timp de aproape un an. "Pentru jucatorii din generatia care usor-usor se duce, este foarte important sa fie prezenti la Euro-2008. Acesta este un punct de plecare. Este important pentru jucatorii tineri, pentru cei din generatia lui Mutu si Chivu, sa reuseasca aceasta calificare. S-a inchegat un nucleu care poate realiza aceasta performanta fara probleme. Totul insa cu seriozitate si concentrare", a spus Piturca. Acesta a gasit si gazda ideala pentru "tricolori" in urmatoarea campanie de calificare, declarand ca cele mai importante meciuri de pe teren propriu se vor juca la Constanta. "Daca stadionul National va fi amenajat, sigur ca putem juca si acolo. Mai am in vedere Timisoara, Craiova, unde oamenii iubesc fotbalul si sustin nationala. In Bucuresti exista o atmosfera urata. Fanii care tin cu Steaua injura Dinamo, cei de la Rapid pe
Steaua si tot asa. Cand joaca echipa nationala, trebuie sa fie sarbatoare, la noi nu e asa", a spus selectionerul. (B.G.)
"Mircea Sandu trebuie sa ramana"
Victor Piturca a declarat ieri ca se va retrage de la nationala in cazul in care viitorul presedinte al FRF nu va dori sa colaboreze cu el, insa a precizat ca va renunta numai in conditiile contractuale. "Nu ma pastreaza in functie presedintele sau vreun candidat. Antrenorul este tinut in functie de contract si rezultate. Daca viitorul presedinte nu vrea colaborarea cu mine, ma retrag foarte repede, nici o problema. In ce conditii? In conditiile contractuale. Nu plecam de bunavoie, nu poate iar cineva sa strice munca mea, ca in 2000. Atunci 15 jucatori au fost lansati de mine, iar apoi nu s-a mai auzit de mai mult de jumatate. Ati vazut unde s-a ajuns", a spus selectionerul. Victor Piturca si-a reafirmat sprijinul pentru Mircea Sandu. "Cred ca oamenii de fotbal vor vota cu el. Mircea Sandu are experienta, a facut multe lucruri bune pentru fotbalul romanesc. Motivele aparute in presa vizavi de el sunt puerile. Promisiuni din astea din partea candidatilor ca fac, ca dreg, sunt numai campanie electorala", a adaugat selectionerul. Victor Piturca a declarat ca nu are nimic cu Gica Popescu, contracandidat al lui Mircea Sandu la functia de presedinte al FRF. "Din contra, poate veni sa faca lucruri bune, dar cred ca Sandu trebuie sa ramana, acum cand echipa nationala a inceput sa obtina rezultate, cand climatul este bun. Este si cel mai valoros. Nu Mircea Sandu conduce echipa nationala, ci eu, in momentul de fata. Face ce depinde de el pentru nationala, restul suntem noi, eu si jucatorii", a comentat Piturca. "Popescu are personalitatea lui, daca va fi presedinte vrea lucruri bune pentru fotbalul nostru", l-a laudat totusi selectionerul si pe contracandidatul Nasului. (B.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.