Finantatorul clubului de fotbal FC Steaua Bucuresti si presedintele Partidului Noua Generatie a inregistrat ieri o noua victorie in fata sefului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu. Magistratii Judecatoriei Sectorului 3
Finantatorul clubului de fotbal FC Steaua Bucuresti si presedintele Partidului Noua Generatie a inregistrat ieri o noua victorie in fata sefului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu. Magistratii Judecatoriei Sectorului 3 au decis ieri anularea masurii luate de ANAF si ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor lui Gigi Becali. ANAF a anuntat ca va face recurs in termen de 15 zile. Potrivit unei surse din interiorul Agentiei, citata de Mediafax, "vor fi abordate toate masurile legale, inclusiv cea a recursului, pentru a obtine castig de cauza in utilizarea in viitor a instrumentului juridic numit sechestru asigurator".
Finantatorul Stelei a ajuns la Judecatoria Sectorului 3 in jurul orei 12.30, insotit doar de un bodyguard si de un apropiat al sau. Becali a asteptat aproximativ 20 de minute pe holul din fata salii de judecata, timp in care a vorbit cu ziaristii prezenti. El a intrat apoi in sala, unde asezat in "banca intai", a ascultat fara sa spuna nimic decizia magistratului. Dupa aflarea vestii, Gigi Becali a parasit sala si s-a indreptat spre jurnalisti pentru a le raspunde la intrebari.
Ciudat este ca ieri, nici unul dintre reprezentantii ANAF nu a fost prezent la Judecatoria Sectorului 3 pentru a afla decizia.
Liber la avere
Una din discutiile aparute imediat dupa aflarea hotararii Judecatoriei Sectorului 3 s-a referit la posibilitatea ca Gigi Becali sa-si poata instraina averea sau sa faca orice altceva cu bunurile sale, fara a astepta eventualul recurs al ANAF-ului. Juristii si avocatii contactati de ZIUA au precizat ca in acest moment Gigi Becali este liber sa faca orice doreste cu averea sa, chiar sa o si instraineze, fara a fi nevoit sa astepte o decizie definitiva in acest sens.
Totusi, in cazul in care Becali ar decide sa isi instraineze averea, pe perioada judecarii recursului, ANAF ar putea sa solicite suspendarea vanzarii, aceasta fiind singura posibilitate de a mentine obiectul recursului.
"Un om iresponsabil"
Foto: Rompres Contactat de ZIUA, finantatorul Stelei a declarat ca ceea ce s-a intamplat ieri reprezinta un exercitiu de democratie si ca Justitia a facut dreptate. De asemenea, Gigi Becali sustine ca in mod normal Sebastian Bodu ar trebui sa-si dea demisia sau sa fie demis. "Bodu ar trebui in mod normal sa-si dea demisia, daca are onoare. Dar nu are. Daca nu, ar trebui ministrul Finantelor si primul-ministru sa decida demiterea lui Bodu. Este un om iresponsabil care se afla in fruntea unei institutii care trebuie sa adune datoriile. Nu poate sa stea in fruntea acestei institutii un om iresponsabil. Da' el l-a gasit pe Becali. Cine stie ce-o mai face? Ai vazut ca a pus sechestru pe Gara de Nord. Maine-poimaine pune sechestru pe Casa Poporului", a precizat Gigi Becali.
Finantatorul Stelei este de parere ca in tot acest caz Sebastian Bodu a incalcat legea si a comis mai multe abuzuri. "Normal in lege spune ca trebuia sa se puna sechestru in limita creantei. Ei nu. Ei au pus pe toata averea, ei au hotarat ca Becali e de rea credinta, ca el trebuie sa plateasca. N-ai vazut cum a zis Bodu? Punem sechestru pe toata averea, luam zece milioane de euro si restul ii dam inapoi lui Becali. Dar eu nu stiu nici la ora asta cat este datoria. Nu m-a instiintat nimeni", a aratat Gigi Becali. Totodata acesta a tinut sa precizeze din nou ca nu isi va instraina averea. "Eu mi-am vandut actiunile la club. Si ce inseamna asta, ca mi-am vandut averea? Eu nu am spus niciodata ca imi vand averea. Am spus ca vreau sa ma ocup de politica, de aia mi-am vandut actiunile la club", a mentionat finantatorul Stelei.
Acesta s-a referit si la declaratia lui Sebastian Bodu, de saptamana trecuta, care a spus ca ridicarea sechestrului "nu afecteaza cu nimic demersul Fiscului de a recupera sumele datorate de SC Steaua SA bugetului de stat consolidat". "Iar o declaratie iresponsabila. SC Steaua SA nu are nici o datorie la stat. Am adus hartii, am aratat acest lucru", a specificat Becali.
Fiscul continua sa ameninte cu executarea
In schimb, Agentia Nationala de Administrare Fiscala precizeaza, intr-un comunicat, ca este posibil ca judecatorii sa fi fost surprinsi de noutatea spetei constand in aplicarea unor prevederi legale nefolosite pana in prezent si apreciaza ca solutia juridica aleasa de instanta va crea un precedent periculos, punand Fiscul in imposibilitatea de a impiedica un contribuabil sa-si instraineze averea pana la valorificarea acesteia prin executare silita. "Chiar si fara a putea folosi acest instrument, in speta sechestrul asigurator, ANAF va trece direct la executarea silita a averii tuturor debitorilor care se fac vinovati de provocarea insolvabilitatii persoanelor juridice pe care le controleaza sau administreaza. Daca acestia isi vor instraina fraudulos averea, ANAF va folosi si alte instrumente juridice pentru invalidarea instrainarii, chiar daca respectivele instrumente sunt mai greoaie decat cel reprezentat de sechestrul asigurator", precizeaza comunicatul Fiscului.
Referitor la faptul ca ANAF nu a depus la dosar un act privind individualizarea bunurilor sechestrate si din care sa reiasa ca acestea se afla in Sectorul 3, reprezentantii Directiei Juridice a ANAF ne-au precizat ca instanta nu a permis institutiei sa depuna toate actele necesare. "Vineri aveam documentele la noi, insa instanta nu ne-a permis sa le depunem", ne-au precizat sursele citate.
Potrivit acelorasi surse, in cazul Gigi Becali, Fiscul a decis impunerea sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor in urma declaratiilor acestuia referitoare la faptul ca isi va vinde activele. Sechestru asupra tuturor bunurilor se impune atunci cand controlul care stabileste cuantumul exact al datoriilor nu este finalizat sau atunci cand exista indicii clare ca respectivul datornic vrea sa isi instraineze averea. In cazul in care se cunoaste exact cuantumul datoriei, sechestru se impune numai asupra unor bunuri in valoare egala cu cea a datoriei.
Probele ANAF respinse
Se stie ca masura luata de Bodu privind instituirea sechestrului asigurator a fost atacata in instanta de finantatorul Stelei. La sfarsitul saptamanii trecute, vineri, partile implicate in acest caz s-au prezentat in fata judecatorilor unde si-au sustinut punctele de vedere. Judecatorii au constatat ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu a depus la dosar nici un act privind individualizarea bunurilor lui Gigi Becali aflate sub sechestru si din care sa reiasa ca acestea se afla in Sectorul 3. In replica, jurista ANAF a aratat ca, potrivit Codului de Procedura Fiscala, bunurile nu trebuie sa fie neaparat individualizate pentru a putea fi sechestrate. "Pericolul de sustragere este mai mult decat evident", a spus aceasta. Vizibil depasita de situatie, jurista ANAF a cerut sa fie acceptate in dosar mai multe documente (procese-verbale privind individualizarea creantei si documente fiscale), tocmai pentru a dovedi ca "exista pericolul ca viitorul debitor Gigi Becali sa fi putut sa-si ascunda averea". Numai ca aceste probe au fost respinse ca nefondate.
De cealalta parte, pentru judecarea rapida a cauzei, avocatii lui Gigi Becali au renuntat la cererea de suspendare a sechestrului asigurator, singurul aspect ramas in discutie fiind contestatia fata de executarea sechestrului asigurator.
Primul succes, la Registrul Comertului
Razboiul dintre Gigi Becali si Sebastian Bodu a luat amploare la jumatatea lunii noiembrie dupa ce ANAF a instituit sechestru asigurator asupra finantatorului Stelei solicitand raspunderea in solidar a acestuia pentru datoriile clubului catre stat, in valoare de aproximativ 11 milioane de euro.
Reactia lui Becali a fost una deosebit de virulenta, presedintele Partidului Noua Generatie acuzand institutia condusa de Bodu ca a instituit sechestrul ilegal si ca nu a fost instiintat de aceasta masura. Mai mult, finantatorul Stelei a aratat ca, cu cateva zile inainte de masura ANAF, isi vanduse actiunile pe care le detinea la club nepotilor sai.
Tranzactia nu a contat insa pentru Bodu. ANAF a sustinut ca declaratiile lui Becali referitoare la vanzarea actiunilor de la Steaua nu sunt relevante intrucat tranzactia nu a fost inregistrata la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). De asemenea, Sebastian Bodu a incercat sa-si justifice actiunea spunand ca exista pericolul ca Gigi Becali sa-si instraineze averea.
In cele din urma, in ciuda explicatiilor oferite de seful ANAF, judecatorul delegat de la Registrul Comertului a hotarat ca tranzactia efectuata de Becali a fost una perfect legala, aproband cesiunea actiunilor.
Cesionarea marcii
Dupa ce si-a vandut actiunile de la club, de curand Gigi Becali a anuntat ca a cesionat marca Steaua vechii asociatii - AFC Steaua - care a administrat clubul, astfel incat ANAF sa poata recupera datoriile. In actele de cesiune pe care Becali le-a prezentat presei, figureaza vechea emblema a clubului, cea cu vulturul care tine in gheare doua palose si pe care este inscriptionat "Citius, Altius, Fortius". Becali a cesionat, practic, emblema preluata de la fosta asociatie care a administrat clubul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.