Luna trecuta, confruntate cu supralichiditatea in lei, bancile au continuat sa scada dobanzile la depozite si pe cele la credite, dar pastrandu-si o importanta marja de profit. Banca centrala a luat, inca de la inceputul anului, masuri pentru reducer
Luna trecuta, confruntate cu supralichiditatea in lei, bancile au continuat sa scada dobanzile la depozite si pe cele la credite, dar pastrandu-si o importanta marja de profit. Banca centrala a luat, inca de la inceputul anului, masuri pentru reducerea dobanzilor pe piata bancara pentru a diminua apetitul pentru lei al investitorilor speculativi. In aceste conditii, bancile comerciale au trebuit sa se multumeasca cu o retribuire de doar 1%/an a banilor plasati la BNR. In privinta certificatelor de depozit cu scadenta la 3 luni, banca centrala a platit o dobanda medie de 4,34%.
Efectul s-a transmis aproape imediat asupra clientilor, ale caror depuneri au fost remunerate tot mai slab, fenomen care a devenit evident in ultimele doua luni, dupa ce BNR a fortat prabusirea ratelor pe piata interbancara, prin micsorarea volumului de lichiditati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.