Alegerile parlamentare din Azerbaidjan nu indeplinesc standardele internationale democratice, au indicat ieri observatorii internationali prezenti in republica ex-sovietica din centrul Asiei, informeaza Reuters. "Neregulile constatate in timpul scrut
Alegerile parlamentare din Azerbaidjan nu indeplinesc standardele internationale democratice, au indicat ieri observatorii internationali prezenti in republica ex-sovietica din centrul Asiei, informeaza Reuters. "Neregulile constatate in timpul scrutinului ne fac sa concluzionam ca alegerile de duminica din Azerbaidjan nu indeplinesc standardele democratice internationale", a declarat Alcee L. Hastings, seful misiunii de observatori electorali ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).
Partidul la putere in Azerbaidjan ramane, la sfarsitul alegerilor legislative de duminica, cel mai important in Parlament, cu 56 din cele 125 de locuri, reducand totusi greutatea sa in adunare, potrivit unui sondaj la iesirea de la urne. Partidul Yeni Azerbaidjan (Noul Azerbaidjan, Yap), condus de presedintele Ilham Aliev, a obtinut 56 de locuri, potrivit unui sondaj la iesirea de la urne condus de Mitofsky International and Edison Media Research cu finantari private. El detinea 74 de locuri parlamentare inainte de aceste alegeri. Cea mai mare coalitie de opozitie se plaseaza pe pozitia a doua, cu numai 13 locuri: cele trei partide care o compun obtinand 12 locuri, in timp ce un loc suplimentar revine unui candidat independent.
Opozitia cere anularea alegerilor
Principala alianta a opozitiei din Azerbaidjan - Azadliq (Libertate) - a cerut anularea alegerilor legislative desfasurate duminica, denuntand o frauda electorala de proportii.
"Aceasta este cea mai ampla frauda din istoria Azerbaidjanului", a afirmat Panah Guseinov, presedintele coalitiei opozitiei. "Rezultatele nu reflecta vointa poporului si au fost complet fraudate", a adaugat Ali Keremli, lider al Partidului Frontul Popular, unul dintre principalii membri ai Azadliq. "Incepand de marti, 8 noiembrie, vom demara o batalie constitutionala pasnica pentru anularea acestor alegeri frauduloase", a subliniat Keremli.
"Vom analiza situatia in aceasta noapte si vom preciza ulterior care sunt actiunile pe care le vom intreprinde", a spus Isa Gambar, lider al Partidului Musavat, parte a coalitiei Azadliq. Organizatia neguvernamentala azera Centrul de Observare a Alegerilor (EMC - Election Monitoring Center), care a mobilizat peste 2000 de observatori in toata tara, martori ai numeroaselor nereguli, a apreciat ca nu au fost comise "tot atatea fraude ca la alegerile din 2003". "Toate ilegalitatile comise astazi sunt, din pacate, traditionale in Azerbaidjan", a comentat Hafiz Gassanov, responsabil in cadrul EMC, organizatie finantata de agentia guvernamentala americana USAID, Ambasada Marii Britanii la Baku, Comitetul Helsinki pentru apararea drepturilor omului din Norvegia si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). EMC a constatat ca autoritatile locale si politia au exercitat presiuni in 700 de sectii de votare, au recurs la intimidarea alegatorilor in alte 78 de birouri si au dat dovada de un "comportament viclean" in 458 de sectii, transportand alegatorii cu autocarele astfel incat acestia sa voteze de mai multe ori. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.