O nava de croaziera a companiei americane Seabourn Cruises a fost atacata sambata cu rafale de mitraliera si cu o grenada RPG de pirati in largul coastelor Somaliei, a declarat un purtator de cuvant al companiei.
Doua vase usoare s-au apropiat
O nava de croaziera a companiei americane Seabourn Cruises a fost atacata sambata cu rafale de mitraliera si cu o grenada RPG de pirati in largul coastelor Somaliei, a declarat un purtator de cuvant al companiei.
Doua vase usoare s-au apropiat de Seabourn Spirit, care naviga la circa 160 kilometri de coastele somaleze, iar ocupantii lor au incercat sa abordeze nava de croaziera, supunand-o unui tir intens. Echipajul navei a respins tentativa de abordaj si, marind viteza, a schimbat directia vasului. Cei 151 de pasageri - majoritatea americani, dar si cativa australieni si europeni - au fost regrupati intr-un salon pentru a li se asigura securitatea, nici unul nefiind ranit.
Vasul, avand un deplasament de 10.000 de tone, naviga sub pavilionul Bahamas si nu a suferit decat pagube usoare. Unul dintre membrii echipajului a fost usor ranit.
"In momentul atacului, membrii echipajului au reactionat prompt, astfel incat au reusit sa evite o tragedie. Credem ca motivul piratilor era jaful. Din fericire, echipajul vasului era antrenat pentru diverse situatii, fusesera pregatiti pentru tot soiul de scenarii, inclusiv pentru respingerea unor persoane care incearca sa urce cu forta pe vapor. In orice caz, piratii erau foarte bine organizati. Coasta Somaliei este unul dintre cele mai periculoase zone din punctul de vedere al securitatii maritime", a declarat purtatorul de cuvant al Seabourn Cruises, David Dingle.
Unul dintre pasageri, canadianul Mike Rogers, din Vancouver, a povestit ca impuscaturile au inceput la ora 6 dimineata cand, toti cei care se aflau pe punte au fost indemnati sa coboare in cabine. "Capitanul chiar a vrut sa arunce o barca de salvare peste bord...el ne-a spus ca are de gand sa faca absolut orice ca piratii sa nu urce pe vas", a declarat Rogers pentru un post de radio din Vancouver, care este de parere ca piratii au ajuns in zona cu ajutorul unui cargou, pentru ca nu puteau calatori atat de mult cu barcile lor mici. Un alt pasager care se afla pe vasul de croaziera a trimis un e-mail companiei British Broadcasting Corp. in care spunea ca cel putin trei grenade au lovit vasul de croaziera. "Capitanul nostru si restul echipajului s-au comportat extraordinar, au fost minunati. Ne-au scos din zona foarte repede. Nici nu aveam macar idee ca un vapor atat de mare ca al nostru poate merge atat de repede" a scris acesta in mesaj.
Se pare ca actele de piraterie de-a lungul coastei Somaliei sunt obisnuite - lunar exista cateva vase care sunt atacate si jefuite. Uneori, echipajele acestora sunt rapite pentru recompensa. Seabourn Spirit se indrepta spre Kenya, dupa un voiaj de 16 zile dinspre Alexandria (Egipt). In urma incidentului, escala kenyana a fost anulata, nava continuandu-si ruta spre Insulele Seychelles (Oceanul Indian) si, ulterior, spre Singapore. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.