Procurorii anticoruptie au declansat urmarirea penala fata de persoanele care au decis atribuirea unui apartament in Bucuresti judecatoarei Maria Huza, fost presedinte al Tribunalului Capitalei si membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)
Procurorii anticoruptie au declansat urmarirea penala fata de persoanele care au decis atribuirea unui apartament in Bucuresti judecatoarei Maria Huza, fost presedinte al Tribunalului Capitalei si membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, Departamentul National Anticoruptie (DNA) il acuza de abuz de serviciu pe fostul viceprimar al sectorului 1, Ioan Todiras, precum si pe fostul sef al Serviciului locativ, Mircea Catanescu. Totodata, aceleasi surse precizeaza ca fata de Maria Huza nu s-a declansat urmarirea penala.
Potrivit unor articole aparute in presa, judecatoarea Maria Huza, fost presedinte al Tribunalului Bucuresti si membru in CSM, si-ar fi cumparat un apartament in centrul Capitalei, cu dobanda subventionata de stat, din fondul destinat tinerilor casatoriti. In momentul cumpararii, Maria Huza ar fi detinut o casa la Slatina, fapt pe care ar fi omis sa-l mentioneze in declaratia pe proprie raspundere ceruta de lege si inclusa in dosarul de obtinere a apartamentului. Ulterior, Huza si-ar fi vandut casa cu 150.000 de euro, dar si-ar fi pastrat locuinta subventionata.
CSM asteapta concluziile procurorilor
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declansat la randul sau verificari privind modul in care judecatoarea Maria Huza si-a cumparat apartamentul in centrul Capitalei, dar in 16 februarie Consiliul a decis sa astepte rezultatul anchetei procurorilor.
In fata membrilor CSM, judecatoarea a sustinut legalitatea tranzactiei, afirmand ca nu a comis vreun fals sau vreo ilegalitate si ca nu a abuzat de calitatea sa de magistrat pentru a obtine locuinta. Ea a invocat ca a obtinut repartitia apartamentului potrivit articolului 3 din Ordonanta 19/1994, ale carui prevederi au fost coroborate cu articolul 7, litera (d) din Legea 114 /1996. Huza a sustinut ca a achitat integral pretul casei, mai exact 1,3 miliarde de lei. Aceasta a mai afirmat ca nu a beneficiat de subventie si ca a platit "rate de 20 la suta, si nu de cinci la suta". Ea a indicat ca alineatul d al articolului 7 din Legea 19/1994 prevede faptul ca dobanda de cinci la suta este platita numai de tineri casatoriti si de persoane cu handicap. Contractul prin care judecatoarea Huza a primit o locuinta din fondul locativ de stat a fost perfectat de catre Administratia Fondului Imobiliar (AFI). (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.