Actuala criza a Aliantei DA a fost anticipata dinaintea infiintarii ei. Acum vreo trei ani, dupa ce partidul condus de Theodor Stolojan ajunsese la un fel de limita a cresterii, fruntasii PNL se gandeau cum sa puna capat hegemoniei PSD. Au aparut mai
Actuala criza a Aliantei DA a fost anticipata dinaintea infiintarii ei. Acum vreo trei ani, dupa ce partidul condus de Theodor Stolojan ajunsese la un fel de limita a cresterii, fruntasii PNL se gandeau cum sa puna capat hegemoniei PSD. Au aparut mai multe scenarii, dintre care unul era legat de posibilitatea alcatuirii unei aliante politico-electorale cu partidul condus de Traian Basescu. Au fost discutii controversate privind oportunitatea gestului in interiorul celor doua partide, mai putine la PD, care avea un nivel modest de sustinere populara, mai multe la PNL, care crescuse de cateva ori dupa alegerea lui Stolojan ca presedinte. Si pentru ca argumentatia sa nu fie doar partizana, s-a cerut si parerea unor analisti politici independenti. Culmea, au existat analize cu privire la plusurile si minusurile unei asemenea aliante, care au anticipat posibilitatea succesului electoral, dar si a riscurilor repetarii situatiei din perioada 1996-2000, cand PD-ul lui Petre Roman a fost "calul troian" al coalitiei guvernamentale de atunci. La sfarsitul perioadei, cel mai puternic partid al Conventiei Democratice si al coalitiei de la putere, PNTCD, a disparut de pe scena politicii parlamentare. Un risc politic suplimentar era parteneriatul cu Basescu, pe motivul lipsei sale de loialitate fata de partenerii politici. Profetiile pesimiste se implinesc: PNL-ul traieste zile negre, cu presedintele Tariceanu in situatia de a respinge ba presiunile lui Basescu de a face alegeri anticipate, ba de a demisiona, pentru un presupus amestec in influentarea Justitiei. Scenariul "calului troian" se repeta, iar singura intrebare care se mai pune este daca PNL va retrai drama PNTCD-ului ca dupa pierderea puterii si a alegerilor sa rateze si accederea in Parlament. Exclud din principiu reusita teoriilor conspiratiilor intr-o lume complexa, dar daca Partidul National Liberal nu va mai intra in Parlament, oare nu va trebui sa ne punem intrebari cu privire la cauzele si circumstantele eliminarii din competitie a celor trei partide istorice?
Relevanta analizei rationale a politicii romanesti, prin metode cantitative si calitative, prin explicatii de tipul "teoria jocurilor" sau "teoriile democratizarii", este modesta, daca tinem cont ca multe evenimente sunt declansate sau controlate de actori politici individuali si colectivi obscuri, complet irationali, cu un trecut indoielnic si agende secrete. PNL se trezeste acum ca se spala pe maini de personajul Elena Udrea, dar este inexplicabila aparitia pe listele acestui partid pentru alegerile locale a cuiva care nu indeplinea criteriile minimale: un numar de ani vechime, activitate meritorie in partid, performante politice, recomandarile organizatiei de baza si ale politicienilor cu experienta. Am mai multi studenti si fosti studenti de la Stiinte Politice membri in PNL, care au ani de experienta si activitate, iar unii au fost in mod nedrept marginalizati, pe motiv ca nu indeplineau riguros criteriile stabilite de conducerea partidului. Toti se intreaba acum cum de a fost posibila calcarea in picioare a criteriilor de selectie a cadrelor in cazul unei persoane care este cu mult sub nivelul de pregatire si expertiza al studentilor de la stiinta politica sau al altora, care au activat in PNL cu merite, dar nu au fost selectati sau au fost pusi in pozitii neeligibile. Studentii mi-au spus ca Udrea era incompetenta, nu cunostea nici macar istoricul, doctrina si prioritatile PNL. Respectivii studenti sunt si mai tineri decat apropiata lui Basescu, iar la frumusete si inteligenta studentele o intrec pe Udrea. Prin urmare, alte criterii au stat la baza selectarii si propulsarii ei rapide.
Pe cand era Stolojan presedintele PNL, Basescu avea mai mare influenta si autoritate decat acum asupra partidului liberal. Periodic, cand era de luat o decizie in partid, Stolojan punea mana pe telefon si se consulta cu Basescu, iar parerea acestuia conta mai mult decat a liberalilor cu vechime. Nimeni nu se astepta ca Tariceanu sa creasca repede si sa indrazneasca a-l infrunta pe Basescu. Acum, se urmareste compromiterea premierului, iar complicii lui Basescu sunt personajele indoielnice din fruntea justitiei, plus Monica Macovei, care pana mai ieri ii critica pentru ca sunt obstacolele din calea reformei Justitiei. Ce sa mai intelegi? Ipoteza "calului troian" a primit de curand o confirmare spectaculoasa din partea fostului presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, care intr-un interviu pentru BBC vorbea despre faptul ca serviciile secrete il conduc pe Basescu, iar nu invers. De fiecare data cand vin la putere inamicii partidului nascut pe ruinele sistemului nomenclaturist-securist, mereu intr-o coalitie, partidele si liderii acestora sunt fie ridiculizati, fie nimiciti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.