Razmeritele imigrantilor nemultumiti de situatia lor sociala ameninta sa se raspandeasca pe intregul continent. Romano Prodi, fostul sef al Comisiei Europene, a avertizat asupra posibilitatii ca si Italia sa se confrunte cu ciocniri intre imigrant
Razmeritele imigrantilor nemultumiti de situatia lor sociala ameninta sa se raspandeasca pe intregul continent. Romano Prodi, fostul sef al Comisiei Europene, a avertizat asupra posibilitatii ca si Italia sa se confrunte cu ciocniri intre imigranti si autoritati de genul celor care au loc in Franta. Sambata noapte au fost incendiate intentionat trei automobile in orasul Bremen. Politia germana exclude insa ipoteza ca tulburarile din Franta s-ar raspandi si in Germania. Pe de alta parte, confruntarile din Paris se extind in intreaga Franta. Au fost afectate urmatoarele orase si regiuni: Lille, Rennes, Dijon, Marsilia, Rouen, Evreux, Nantes, Toulouse, dupa cum informeaza agentiile internationale de presa.
Centrul Parisului a fost sambata noapte scena incendierilor care de zece zile se tin lant in capitala Frantei. Sambata seara, imigrantii au dat foc la zece autovehicule in cartierul Saint Denis. De la izbucnirea violentelor, manifestantii si-au limitat raza de actiune in cartierele periferice, avansul spre centrul orasului subliniind neputinta autoritatilor de a stopa valul de violente. In ciuda unei mobilizari a politiei, jandarmeriei si pompierilor francezi, imigrantii africani continua sa incendieze cladiri, masini si parcari.
Ministrul de interne Nicolas Sarkozy a anuntat masuri ferme pentru oprirea anarhiei, insa pana in prezent acestea nu au dat rezultate. Cariera politica a lui Nicolas Sarkozy, care tintea la postul de presedinte al Frantei, pare sa fie compromisa in urma violentelor care dureaza de zece zile, fiind provocate de moartea accidentala a doi tineri imigranti urmariti de politiei. Bouna Traore, in varsta de 15 ani si Zyed Benna, in varsta de 17 ani, au murit electrocutati pe 27 octombrie, dupa ce s-au ascuns de politisti intr-un transformator electric din Clichy sous Bois. Moartea celor doi tineri a provocat mania comunitatii de imigranti din Paris care au declansat violentele stradale care par sa nu se mai sfarseasca. De la izbucnirea acestora au fost incendiate peste 3500 de autovehicule si au fost arestate peste 800 de persoane.
Anarhia cuprinde Franta
Franta se confrunta de zece zile cu cele mai grave tulburari interetnice din Europa. In fiecare noapte grupuri de imigranti magrebieni si africani ies pe strazile suburbiilor pariziene si incendiaza masini, parcari subterane sau sedii ale institutiilor publice. Atacatorii evita orice fel de confruntare directa cu politia si nu exista nici un fel de revendicari clare ale unui grup anume, toate aceste lupte de strada lasand impresia unei miscari anarhice.
Tulburarile au fost declansate dupa moartea a doi minori care au incercat sa scape de politie dupa o tentativa de furt. Cei doi tineri, urmariti de politisti, s-au ascuns intr-un transformator electric din Clichy-sous-Bois, unde au murit electrocutati. Un al treilea tanar, care a fugit impreuna cu cei doi dupa tentativa de furt, se afla intr-o stare grava la spital, a precizat politia franceza.
Parisul sub asediu
Mai mult de 1.300 de vehicule au fost incendiate in Franta in cursul celei de-a zecea nopti de violente in cartierele sarace ale tarii, a anuntat politia franceza ieri dimineata, precizand ca bilantul este cel mai grav inregistrat de la declansarea confruntarilor, relateaza Mediafax. Fortele de ordine au subliniat ca, in noaptea de sambata spre duminica, au retinut 312 persoane. Pentru prima data dupa izbucnirea violentelor, au fost incendiate mai multe vehicule si in centrul Parisului, insa politia nu a oferit date exacte privind numarul acestora.
Pentru supravegherea cartierelor afectate de violente, politia a recurs la sapte elicoptere si a mobilizat inca 2.300 de agenti de ordine. Violentele s-au intensificat in cursul noptii, atat la periferia Parisului, cat si in restul tarii, in pofida apelurilor la calm lansate sambata. In noaptea de sambata spre duminica, au fost inregistrate confruntari violente si la Evreux, in vest, unde un centru comercial a fost avariat, iar tineri manifestanti purtand cagule si inarmati cu bate de base-ball au intrat in conflict cu politistii, incidentele soldandu-se cu raniti in ambele tabere.
Magazine, depozite, scoli si masini, incendiate
Guvernul de la Paris pare incapabil sa stapaneasca situatia, tinerii manifestanti, in majoritate imigranti, ignorand apelurile la dialog si continuand sa sfideze politia, atacand si incendiind cladiri publice, depozite, magazine, vehicule si chiar scoli. Un fast-food de la Corbeil-Essonnes a fost distrus in proportie de 70 la suta de ocupantii unei masini, care au incendiat localul.
La Mureaux, la periferia de vest a Parisului, circa 30 de tineri au lansat proiectile, inclusiv carucioare de supermarket, spre fortele de ordine. Incendieri de masini, pubele si containere au fost semnalate in mai multe orase din vestul Frantei, in special la Nantes, Rennes si Rouen, in nord, dar si la Toulouse, in sud-vest, si la Lyon, in centru-est.
Sute de arestari
Fortele de ordine franceze au anuntat sambata ca 754 de vehicule au fost incendiate, dintre care un sfert in provincie, si ca au interpelat 203 persoane, in cursul celei de-a noua nopti consecutive de violente in cartierele sensibile.
Circa 400 de masini au fost incendiate si alte 27 au fost vandalizate, la inceputul serii de joi, in cartierul marginas al Parisului locuit cu predilectie de imigranti africani, transmit agentiile de presa receptionate de Rompres. Desi ulterior, in cursul noptii de joi spre vineri, situatia a devenit relativ calma, aceasta si pentru ca nu au mai fost semnalate ciocniri directe intre manifestanti si politie, totusi protestatarii au dat foc garajului de autobuze de la Trappes, din cartierul de vest al capitalei franceze, ceea ce a condus la distrugerea a zeci de vehicule.
Confruntarile intre bande de tineri si forte de ordine franceze au fost reluate, miercuri seara, in sase comune din suburbia pariziana, zguduita de violente urbane timp de o saptamana.
Circa 40 de persoane au vandalizat, miercuri dupa-amiaza, o parte a centrului comercial al prefecturii Seine-Saint-Denis, potrivit unor surse din politie si prefectura. Politistii i-au pus pe fuga pe atacatorii centrului comercial in jurul orei 18.30. Violentele intre tineri si politisti, incendiatori de masini, care se inregistreaza de sase zile la Seine-Saint-Denis, s-au extins, in noaptea de marti spre miercuri, in trei departamente din jurul capitalei franceze. (D.E.)
Prodi avertizeaza
In Italia "nu este decat o chestiune de timp"
Autoritatile italiene nu exclud posibilitatea ca violente de tipul celor izbucnite la Paris sa se produca si in suburbiile oraselor din peninsula, relateaza Mediafax. Liderul opozitiei italiene de centru-stanga, Romano Prodi, a declarat, sambata, ca o explozie de violenta urbana in Italia "nu este decat o chestiune de timp", periferiile oraselor din peninsula fiind unele dintre "cele mai rele din Europa". "Avem cele mai rele periferii din Europa. Nu trebuie sa credem ca situatia noastra este prea diferita de cea de la Paris; este doar o chestiune de timp", a apreciat fostul presedinte al Comisiei Europene, intr-o dezbatere asupra situatiei din centrele urbane desfasurata la Bologna. (D.E.)
Incendieri la Bremen
Mai multe incendii, provocate, dupa toate indiciile, de o mana criminala, au izbucnit in noaptea de sambata spre duminica intr-un cartier din Bremen, in nord-vestul Germaniei, fiind vizate mai multe vehicule si o cladire nelocuita, au anuntat surse din cadrul politiei, relateaza Mediafax. Toate incidentele au fost inregistrate in cartierul Huchting, unde rata criminalitatii este relativ scazuta, a declarat un purtator de cuvant al politiei. Potrivit acestuia, "nu se poate stabili o legatura" intre incidentele din Bremen si cele din Franta.
El nu a exclus, insa, posibilitatea ca autorii acestui act criminal sa fi dorit sa-i imite pe piromanii din Franta. "Marea diferenta dintre Bremen si Paris este ca la noi nu s-au inregistrat confruntari deschise" cu politia, a adaugat el.
Potrivit primelor elemente ale anchetei, trei automobile au fost "in mod intentionat" incendiate, flacarile producand pagube si la alte trei autoturisme. Pagubele sunt estimate la mai multe zeci de mii de euro. Cladirea unei foste scoli care urmeaza sa fie demolata a fost incendiata. Pompierii au reusit, insa, sa stinga incendiul care a provocat doar "pagube limitate", potrivit purtatorului de cuvant. Sambata seara, patru tineri ale caror acte au fost controlate de politie au dat foc unei stive de frunze uscate. De asemenea, un tomberon cu deseuri a fost incendiat.
Berlinul optimist
Pe de alta parte, Marie Luise Beck, reprezentantul guvernului german pentru probleme de integrare, a apreciat, sambata, ca este putin probabil ca in Germania sa aiba loc episoade de violenta urbana de tipul celor de la Paris, intrucat imigrantii sunt mai bine integrati decat in Franta. "Sunt ferm convinsa ca, pana in prezent, in Germania am avut mai mult succes in integrarea familiior de imigranti", a spus Beck, membru al Partidului Verzilor, intr-un interviu acordat postului de radio Deutschlandfunk. In Germania, nu exista o generatie de imigranti care sa fie "atat de marcata de disperare, cum pare a se intampla in Franta". Cu toate acestea, nimeni nu poate exlude ipoteza producerii in Germania a unor incidente de genul celor din Franta, a adaugat ea. In Germania traieste o minoritate turca de circa 2,5 milioane de persoane, care nu este marginalizata in suburbiile oraselor, dar care "are nevoie sa recupereze mult teren" in ceea ce priveste formarea profesionala si accesul pe piata muncii, a mai spus Beck. (Mediafax)
Sarkozy, principalul perdant al violentelor pariziene
Continuarea violentelor in suburbiile Parisului a determinat izolarea in cadrul Guvernului si slabirea influentei ministrului de Interne, Nicolas Sarkozy, care isi construieste candidatura pentru alegerile prezidentiale mizand tocmai pe lupta impotriva nesigurantei publice, relateaza Mediafax.
Inca de la sosirea sa la Ministerul de Interne, in 2002, Nicolas Sarkozy si-a creat o imagine de persoana care "vorbeste pe sleau", respingand criticile care il acuzau de populism sau ca ar avea tendinte de extrema-dreapta.
Presedinte al partidului majoritar UMP si popular in tabara sa, Nicolas Sarkozy beneficiaza de imaginea unui om al faptelor, care contrasteaza cu cea a premierului Dominique de Villepin, fost diplomat si apropiat al presedintelui Jacques Chirac. O rivalitate din ce in ce mai pregnanta i-a pus pe cei doi oficiali fata in fata in perspectiva alegerilor prezidentiale din 2007.
Cu toate acestea, violentele care au izbucnit in suburbiile sarace ale Parisului, dupa moartea a doi adolescenti, in urma cu o saptamana, ar putea constitui un revers pentru metoda "Sarko", care pare sa inregistreze esecuri.
Criticile opozitiei
Ministrul a trebuit sa faca fata unei serii de critici venite din partea opozitiei, care i-a reprosat ca ar fi turnat gaz pe foc prin utilizarea unor exprimari dure atunci cand s-a referit la "pleava societatii" din suburbii sau la intentia sa de a "curata" orasele.
Oficialul a mai fost criticat si pentru strategia sa de comunicare, care a fost denumita "circ mediatic" sau "SarkoShow", mai ales cu privire la vizitele efectuate in zonele defavorizate unde deja fusese primit cu pietre chiar si inainte de inceperea violentelor. Miercurea trecuta, Nicolas Sarkozy s-a deplasat, fara camere de luat vederi, in departamentul din nordul Parisului de unde au izbucnit violentele. Pana si unii membri ai Guvernului cunoscuti pentru discretia lor, precum ministrul delegat pentru Promovarea Egalitatii Sanselor, Azouz Begag, au sanctionat "declaratiile belicoase" ale oficialului.
Intr-un gest simbolic, familiile celor doi adolescenti care au murit in circumstante inca neclare au refuzat, luni, in prima instanta, sa se intalneasca cu ministrul. Profitand de rivalitatile din Guvern, acestea au cerut ajutor de la primul-ministru. In suburbii, la randul lor, tinerii au declarat ca nu vor inceta atacurile la adresa politiei pana cand ministrul de Interne nu va demisiona.
Insusi Villepin a raspuns miercuri, fara sa-i dea cuvantul si ministrului sau, la intrebarile deputatilor referitoare la violente, dupa ce-si "mobilizase" Guvernul, beneficiind de sprijinul presedintelui Jacques Chirac, care nu il agreeaza pe Nicolas Sarkozy.
Reuniune a guvernului
Primul ministru Dominique de Villepin a convocat sambata dupa-amiaza o reuniune ministeriala la care sa se "evalueze evolutia situatiei in zonele urbane delicate".
Ministrul de interne Nicolas Sarkozy le-a spus vineri seara politistilor ca actiunile violente sunt organizate si ca solutia opririi lor este sa se faca arestari.
Dupa reuniunea de urgenta care a avut loc sambata, ministrul Sarkozy a declarat ca autoritatile sunt hotarate sa puna capat acestor actiuni si i-a convocat pe sefii politiei ca sa discute tactica pe care s-o adopte.
Presedintele Jacques Chirac se va pronunta asupra situatiei daca va considera necesar, deocamdata preferand ca se informeze asupra situatiei de la premier de mai multe ori in cursul zilei, au declarat surse din anturajul sau Agentiei France Presse, preluate de Rompres.
In incercarea sa de a calma tensiunile, primul ministru Dominique de Villepin si-a multiplicat consultarile, discutand cu rectorul moscheei din Paris, Dalil Boubakeur, cel mai inalt reprezentant al Islamului in Franta, care a reclamat cuvinte de pace in locul apelurilor la forta ale ministrului de interne.
Apeluri la calm
Intr-una din suburbiile cele mai afectate de evenimentele din ultimele zile, Aulnay-Sous-Bois, a avut loc sambata un mars la care s-a facut apel la calm, informeaza BBC. Au participat sute de persoane, iar primarul a cerut locuitorilor sa isi tina in frau copiii si sa ii opreasca in casa dupa caderea intunericului.
Participantii la mars au venit cu lozinci pe care scria "Nu violentei" si "Da dialogului".
Se astepta ca la mars sa participe lideri crestini si musulmani, impreuna cu familiile celor doi tineri a caror moarte a declansat actualele tulburari. (George DAMIAN)
Presa titreaza: "Destul!"
Dupa mai bine de o saptamana de la revolta declansata de imigrantii din suburbiile Parisului, prima pagina a presei franceze continua sa fie tinuta de violentele pe care le traieste capitala Frantei. Iar cele mai multe publicatii abordeaza tocmai acest impas prin care trec comunitatile din Paris prinse in spirala violentelor, informeaza BBC, care realizeaza o sinteza a articolelor aparute in ziarele franceze.
"Destul!" - a titrat cotidianul Le Parisien, subliniind ca "frustrarea comunitatii locale a depasit limitele". Pe prima pagina a ziarului Le Figaro a aparut o fotografie imensa infatisand oameni ce incearca sa isi continue viata de zi cu zi mergand printre resturile masinilor incendiate sau facandu-si cumparaturile intr-una din pietele aflate intr-o suburbie afectata de violente. "Localnicii nu mai rabda aceasta situatie", nota cotidianul citat.
Publicatia France Soir informa ca oamenii din cartierele marginase ale Parisului "nu mai pot accepta sa fie tinuti ostaticii violentelor comise de bandele locale", in vreme ce comentatorul ziarului Liberation, Patrick Sabatier, scria: "Nu trebuie sa lasam intrega zona in mainile violentei comise de o minoritate care mai intai de orice distruge vietile celor care traiesc in suburbii". Potrivit comentatorului francez, guvernul trebuie sa acorde oficialitatilor locale, mediatorilor si organizatiilor "mijloacele - in special cele financiare - pentru a asigura ordinea, daca exista vreo sansa ca aceasta sa dureze".
Pentru cotidianul Le Figaro, cauzele problemei cu care se confrunta autoritatile franceze tin de asa numita "politica a imigratiei fara control". Unul dintre comentatorii ziarului, Alexis Brezet, este de parere ca se impune de urgenta "controlul afluxului de imigranti, fie ei legali sau ilegali". In caz contrar, avertizeaza acesta, "in 15 ani, cei care vor da foc suburbiilor pariziene vor fi copiii celor care astazi au iesit pe strazi".
Strategia lui Chirac
Si ziarele britanice au dedicat spatii ample incidentelor din capitala franceza. Ziarul International Herald Tribune a tinut sa noteze ca Franta se confrunta cu aceste izbucniri prelungite ale maniei din cartierele marginase "in care multi africani si copiii acestora, nascuti in Franta, traiesc marginalizati de societate, avand de luptat cu rata ridicata a somajului, cu discriminarea rasiala si disperarea - teren fertil pentru criminalitatea de toate tipurile, precum si pentru extremistii musulmani, oferind tinerilor frustrati o cale de scapare".
La randul sau, publicatia The Observer a accentuat ideea conform careia revolta care a dat peste cap Parisul "pune sub semnul intrebarii capacitatea Frantei de a integra populatia musulmana - preocupare ce are implicatii si pentru restul Europei. Conform unui specialist in imigratie de la Institutul Francez pentru Relatii Internationale, citat de The Observer, "o parte a problemei este legata de modul in care Franta trateaza integrarea, bazata pe conceptul potrivit caruia toti sunt egali. Ideea cum ca noi suntem egali este falsa, minoritatilor etnice spunandu-li-se incontinuu ca nu exista".
The Scotsman noteaza ca premierul, presedintele si ministrul de Interne sunt considerati responsabili pentru amploarea violentelor, fiind acuzati si pentru ca fiecare dintre ei incearca sa castige capital politic in vederea alegerilor prezidentiale din 2007. "Observatorii politici sugereaza insa ca tacerea premierului si a presedintelui a fost o strategie menita sa slabeasca popularitatea ministrului de Interne, si care - spera Chirac si de Villepin - va face ca Sarkozy sa isi sape singur groapa". (L.P)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.