Cancerul reprezinta in prezent una dintre cele mai mari probleme de sanatate ale Europei si intregii lumi, aproape doua milioane de europeni fiind diagnosticati cu cancer in fiecare an, boala care este responsabila pentru mai mult de un sfert din toa
Cancerul reprezinta in prezent una dintre cele mai mari probleme de sanatate ale Europei si intregii lumi, aproape doua milioane de europeni fiind diagnosticati cu cancer in fiecare an, boala care este responsabila pentru mai mult de un sfert din toate decesele inregistrate in Europa.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), numarul bolnavilor de cancer ar putea creste cu 50 la suta pana in 2020.
Potrivit unor estimari, in tara noastra exista in jur de 400.000 de bolnavi cu diferite forme de cancer, iar numarul acestora creste rapid. Activa de circa doua saptamani, caravana Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) este un demers unic in Romania, prin care suferinzilor li se alatura Federatia, ajutandu-i sa-si castige si apere drepturile. Astfel, Caravana a mers in mai multe orase din tara, unde reprezentantii Federatiei au avut intalniri cu bolnavii si cu medicii care ii ingrijesc. Numai in judetul Constanta au fost diagnosticate in ultimii ani peste 15.000 de cazuri, neoplasmul mamar fiind cel mai des intalnit dintre toate tipurile de cancer.
Caravana a poposit si la Brasov, unde timp de mai multe zile au avut loc actiuni in materie de informare publica, seminarii si intalniri cu reprezentantii institutiilor publice de sanatate, medici specialisti si pacienti. "Ca fondatori ai acestei federatii, dorim sa obtinem drepturile pacientilor diagnosticati cu cancer, fara discriminare, acces imediat la cele mai bune metode de investigare si tratament", a declarat Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Bolnavilor de Cancer din Romania, filiala Brasov.
Anul trecut, la Sectia de Oncologie a Spitalului Clinic Judetean Brasov au fost diagnosticati cu cancer aproape 2.000 de pacienti. La inceputul lunii septembrie anul acesta, in evidentele Sectiei de Oncologie se aflau 6.059 de pacienti, iar in primele 6 luni ale anului in curs au fost tratati peste 1.500 de bolnavi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.