Functionarii publici au protestat ieri in Capitala, cerand majorarea salariilor cu 50% din 2006, un sistem de avansare de tip cariera precum si negocierea programului de lucru. In Piata Revolutiei s-au adunat, de dimineata, functionari publici din di
Functionarii publici au protestat ieri in Capitala, cerand majorarea salariilor cu 50% din 2006, un sistem de avansare de tip cariera precum si negocierea programului de lucru. In Piata Revolutiei s-au adunat, de dimineata, functionari publici din directiile de statistica, finante, pensii si din cele de munca, sositi din judetele Iasi, Botosani, Prahova, Caras Severin, Hunedoara, Ialomita, Bistrita, Braila, Constanta, Valcea, Buzau, Giurgiu, Arges, Calarasi, Harghita, Alba, Salaj, Vaslui, Brasov, Teleorman, Dolj, Arad, Sibiu. Protestatarii au plecat in mars spre sediul Guvernului unde au depus o petitie prin care s-a solicitat implicarea premierul Calin Popescu Tariceanu pentru un dialog real cu sindicatele. Pe tot traseul au fost insotiti de forte de ordine si au blocat o banda de mers spre Piata Romana. S-a cerut demisia Guvernului si s-a scandat "Noi dam banii la parlamentari!" si "Am votat schimbarea, ei ne dau restructurarea!"
In 25 octombrie, Alianta "Sed Lex" a respins proiectul de modificare a Legii 188/1999, solicitand elaborarea unui nou proiect, care sa instituie sistemul de avansare de tip cariera pentru functionarii publici (pentru ca ei sa poata avansa pe propriul post), extinderea domeniilor pentru care se pot incheia acorduri cu sindicatele, interzicerea dreptului functionarilor publici de a face parte din partide politice. O alta cerere vizeaza acordarea de compensatii materiale la intrarea in corpul de rezerva sau de ajutoare materiale lunare de 70% din ultimul salariu net incasat de functionarii publici eliberati din functie pentru motive neimputabile lor. Vasile Marica, presedintele Aliantei "Sed Lex" a declarat ca, la doua zile dupa depunerea unei petitii la sediul Ministerului Administratiei si Internelor, a fost amendat cu 15 milioane de lei vechi, pentru ca o suta de membri ai Aliantei l-au insotit la MAI, cand a depus lista de revendicari.
Daca revendicarile functionarilor nu vor fi luate in seama, acestia spun ca pe 17 noiembrie vor declansa o greva generala in administratia publica. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.