Zona de periferie a Parisului a fost din nou, in cursul noptii de miercuri spre joi, tinta violentelor urbane, inregistrandu-se noi confruntari intre bandele de tineri si fortele de ordine. Un post de politie a fost atacat, un garaj si o sala de spor
Zona de periferie a Parisului a fost din nou, in cursul noptii de miercuri spre joi, tinta violentelor urbane, inregistrandu-se noi confruntari intre bandele de tineri si fortele de ordine. Un post de politie a fost atacat, un garaj si o sala de sport au fost incendiate, iar un centru comercial a fost partial vandalizat, au anuntat autoritatile franceze, relateaza AFP, citata de Mediafax.
Ministrul francez de Interne, Nicolas Sarkozy, s-a deplasat, in cursul noptii de miercuri spre joi, la Seine-Saint-Denis, o suburbie din partea de nord a Parisului, unde a efectuat o "vizita de lucru" de aproximativ o ora la sediul Politiei din departament.
Neinsotit de jurnalisti, ministrul a vizitat sala de informare si comanda (SIC), centrul operational al Directiei Departamentale pentru Securitate Publica (DDSP) si a facut bilantul evenimentelor din cursul noptii, potrivit autoritatilor locale.
La Seine-Saint-Denis, aproximativ 40 de autovehicule si doua autobuze au fost incendiate in noua comune ale acestui departament, potrivit unui bilant al Prefecturii, facut public in jurul orei locale 23.00 (24.00, ora Romaniei). Zeci de alte autovehicule au fost incendiate in departamentul Hauts-de-Seine, din vestul Parisului, unde doua cocktailuri Molotov au fost aruncate in directia comisariatului din Antony.
Pompierii au instaurat nivelul rosu de alerta in jurul orei locale 19.15 (20.15, ora Romaniei) in mai multe comune din cele doua departamente.
Un post de politie din sectorul "orasului celor 3000", la Aulnay-sous-Bois, in nordul Parisului, a fost ocupat temporar de atacatori. Postul era inchis pe timpul noptii, dupa ce o tentativa de incendiere a acestuia avusese loc in cursul serii. Autoturismul a trei jurnalisti de la postul public de televiziune France 2 a fost furat cu putin inainte de ora locala 23.30 (24.30, ora Romaniei), in apropierea acestui cartier din Aulnay. Masina, gasita ulterior rasturnata, a fost arsa de aproximativ 40 de atacatori. In aceeasi zona, un garaj Renault era cuprins de flacari, 120 de politisti si peste 200 de pompieri fiind trimisi in regiune. Cladirile care adaposteau doua scoli primare au fost, de asemenea, afectate, potrivit politiei. Prefectura din Seine-Saint-Denis anuntase, miercuri seara, noi ciocniri intre manifestanti si fortele de ordine la Blanc-Mesnil, La Courneuve, Clichy-sous-Bois, Tremblay-en-France, Livry-Gargan si Sevran.
O sala de sport a fost incendiata la Blanc-Mesnil, comuna limitrofa a departamentului Aulnay-sous-Bois, au anuntat, miercuri seara, pompierii parizieni, adaugand ca au primit 100 de apeluri telefonice prin care erau instiintati despre incendierea mai multor autovehicule si peste 40 de apeluri referitoare la incendierea unor pubele de gunoi.
Mai mult de 40 de persoane care aveau fetele acoperite cu cagule au vandalizat, miercuri seara, o parte a unui centru comercial situat la aproximativ 200 de metri de Prefectura din Seine-Saint-Denis, unde o masina a fost incendiata.
Politistii au reusit sa alunge atacatorii din centrul comercial in jurul orei locale 18.30 (19.30, ora Romaniei). Trei comercianti au fost raniti usor. Vitrina unui magazin a fost sparta in intregime, iar extinctoarele au fost golite.
Potrivit unui gardian, o angajata dintr-un supermagazin a fost ranita in zona gatului. La Seine-et-Marne, in estul Parisului, a fost semnalata existenta a peste zece autovehicule in flacari, alte sase fiind arse in Val d'Oise, in partea de nord-vest a capitalei franceze. In Yvelines, o suburbie din vestul Parisului, situatia era calma in jurul orei locale 23.00 (24.00, ora Romaniei). La Hauts-de-Seine, trei persoane au fost retinute, potrivit informatiilor politiei.
Violentele au fost declansate dupa ce, joia trecuta doi, adolescenti in varsta de 15, respectiv 17 ani, au murit prin electrocutare, in circumstante nedeterminate, la Clichy-sous-Bois (departamentul Seine-Saint-Denis), o periferie saraca din nordul Parisului. Ulterior, incidentele s-au extins in trei departamente din regiunea pariziana. Mediatorii acestui conflict, care incearca sa calmeze grupurile de tineri aflate in confruntare cu politia, au cerut, miercuri, "retragerea imediata a fortelor de ordine implantate" in centrul acestor comunitati, "pentru evitarea oricarei provocari". Seful statului, Jacques Chirac, a lansat, miercuri, un apel la calmarea "spiritelor" dupa violentele din suburbiile Parisului. Doi dintre cei sase tineri adusi in fata Justitiei pentru participare la violentele urbane, comise, luni, la Clichy-Sous-Bois au primit, miercuri seara, la Bobigny, pedepse cu inchisoarea cuprinse intre unu si trei ani. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.