Reprezentantul Uniunii Europene in Republica Moldova, Adriaan Jacobovits de Szeged ne-a acordat un interviu in care a apreciat planul OSCE pentru demilitarizarea celor doua maluri ale Nistrului, prezentat in cadrul negocierilor de saptamana trecuta d
Reprezentantul Uniunii Europene in Republica Moldova, Adriaan Jacobovits de Szeged ne-a acordat un interviu in care a apreciat planul OSCE pentru demilitarizarea celor doua maluri ale Nistrului, prezentat in cadrul negocierilor de saptamana trecuta de la Chisinau, in noul format, cu UE si SUA observatori.
Cum caracterizati rezultatele acestei runde de negocieri?
Cred ca sunt rezultate mixte. Am avut succese de care ma bucur si aici as mentiona aparitia unei flexibilitati in discutii. Exista si parti negative si parti pozitive. Insa in ansamblu sunt mai multe parti pozitive.
Care ar fi rezultatele pozitive ale negocierilor?
Unul din succese ar fi faptul ca am cazut de acord asupra necesitatii trimiterii unei misiuni de evaluare in Transnistria care sa analizeze situatia in ceea ce priveste posibilitatea de a sustine alegeri libere si corecte, misiune care sa redacteze si un set de recomandari fata de aceasta problema. De asemenea apreciez ca pozitiva obtinerea unui acord in ceea ce priveste un schimb de informatii militare intre cele doua parti in ceea ce priveste numarul de militari si echipamentele militare.
Si care ar fi rezultatele negative?
Nu am reusit sa obtinem nici un progres in ceea ce priveste retragerea munitiilor ruse din Transnistria. Dupa cum am spus sunt rezultate mixte, insa per ansamblu exista o situatie pozitiva, deoarece fara aceasta runda de negocieri nu am fi obtinut rezultatele pozitive. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.