Ai zice ca toate ursitoarele si-au pus in cap sa-l transforme intr-un talent polivalent - e jurnalist aproape omniprezent (colaboreaza la cele mai importante ziare si reviste din Brazilia); bun si apreciat caricaturist si desenator; canta la saxofon
Ai zice ca toate ursitoarele si-au pus in cap sa-l transforme intr-un talent polivalent - e jurnalist aproape omniprezent (colaboreaza la cele mai importante ziare si reviste din Brazilia); bun si apreciat caricaturist si desenator; canta la saxofon intr-o trupa de jazz; scrie. Si scrie bine din cel putin trei motive: literatura sa a fost rasplatita cu o serie de premii prestigioase, printre care si Prix Deux Oceans, Biarritz, 2004; este scriitorul brazilian cel mai citit in tara sa, socotit "o pasiune nationala", depasindu-l in vanzari pe conationalul sau Paulo Coelho; a dat "cronicii" un nou statut literar prin intrebuintarea unor tehnici in general asociate cu povestirea si romanul si - mai ales - prin crearea unor personaje inconfundabile care revin in scrierile sale. Cine este?
Luis Fernando Verissimo, caci despre el v-am vorbit pana acum, se va afla azi (4 noiembrie) in Romania pentru o dubla lansare. Editura Curtea Veche si Ambasada Braziliei la Bucuresti au pus la cale lansarea a doua dintre romanele brazilianului, traduse in romaneste de catre Micaela Ghitescu.
Primul este, de fapt, un micro-roman despre pacatul lacomiei, pe care autorul il considera "singurul cu urmari fizice inevitabile. Cauzeaza supraponderabilitate si blocheaza arterele. Astfel, este singurul pacat care trebuie luat in serios". In "Clubul ingerilor", zece prieteni, pasionati de artele culinare si gourmets sofisticati, se intalnesc o data pe luna pentru o cina deosebita. Dar acest ritual periodic incepe sa capete valente de roman politist la Agatha Christie in momentul in care la fiecare cina unul dintre invitati moare otravit. Cartea va fi lansata la sediul Uniunii Scriitorilor, la orele 11.30.
Cel de-al doilea roman este "Borges si urangutanii eterni". Vogelstein, naratorul, calatoreste la Buenos Aires pentru a participa la conferinta Societatii Israfel, organizatie ce reuneste specialistii in opera lui Edgar Allan Poe (parintele incontestabil al povestirii politiste). Aici il intalneste pe Borges, idolul sau de o viata, si se trezeste in valtoarea itelor complicate ale unei crime misterioase. "Intotdeauna scriem ca sa ne amintim adevarul, iar cand inventam, o facem ca sa ne amintim si mai precis", spunea Verissimo referitor la acest volum a carui lansare la Bucuresti este programata la orele 17.00, la Libraria Carturesti (langa cinematograful Patria).
Ambele lansari vor avea loc in prezenta lui Luis Fernando Verissimo si a lui Tadeu Valadares, ambasadorul Braziliei la Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.