Presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989", Teodor Maries, a solicitat, ieri, procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, "sa dispuna de indata anchetarea si trimiterea in judecata" a procurorilor care au savarsit abuzuri in iunie 1990, arestand f
Presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989", Teodor Maries, a solicitat, ieri, procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, "sa dispuna de indata anchetarea si trimiterea in judecata" a procurorilor care au savarsit abuzuri in iunie 1990, arestand fara temei legal demonstrantii din Piata Universitatii. Maries a dat publicitatii si o lista cu numele procurorilor pe care asociatia ii considera vinovati. Astfel, cap de lista este procurorul Petre Buneci, urmand apoi procurorul Cornel Popescu, de la Curtea Militara de Apel. Unii dintre cei mai "feroce" anchetatori, asa cum i-a numit Maries, si care se gasesc pe aceasta lista sunt Alexandru Popescu, Adrian Vartines, Horia Ghibanescu, Dinu Emil Dumitru, Leanca Valentin, Vladascau Cristian, Ovidius Paun, Eugen Vasiliu.
Presedintele Asociatiei "21 Decembrie" a precizat ca, in afara de anchetarea acestor procurori, Botos ar trebui "sa se puna pe treaba si sa nu tina cont de functii". In acest sens, Maries il acuza pe procurorul Alexandru Tuculeanu, actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ca a fost procurorul cu cele mai multe arestari abuzive. In consecinta, presedintele Asociatiei "21 Decembrie" a facut un apel public la procurorul general al Romaniei, cerandu-i acestuia "nu demiterea lui Tuculeanu, ci arestarea sa".
Ultimii doi procurori vizati de Asociatia "21 Decembrie" sunt Dan Ioan, seful Parchetelor Militare de la acea data, pe care Maries l-a numit "sluga credincioasa a lui Ion Iliescu, la fel ca si Joarza" si Gheorghe Robu, pe atunci, procurorul general al Romaniei. Acuzatia adusa de Maries celor doi fosti procurori consta in faptul ca Dan Ioan, in calitate de sef al Parchetului Militar ar fi semnat abuziv si nelegal prelungirea mandatelor de arestare preventiva a unor manifestanti din Piata Universitatii, iar Robu, ca procuror general al Romaniei, ar fi trecut cu vederea ilegalitatile acestuia.
Maries versus Magureanu
Pe de alta parte, presedintele Asociatiei "21 Decembrie" l-a acuzat pe fostul sef al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Virgil Magureanu, ca a organizat operatiunea "Dambovita", prin care urma ca o parte a manifestantilor din Piata Universitatii sa fie arestati. De asemenea, Maries a precizat ca "Magureanu s-a eschivat" atunci cand i s-a cerut sa cerceteze imprejurarile in care a fost devalizat si incendiat sediul SRI in 1990. In acest sens, presedintele Asociatiei "21 Decembrie" a prezentat un document trimis de SRI si semnat de Magureanu, in care se stipuleaza ca "SRI nu a avut si nu are posibilitatea de a efectua cercetari la fata locului, nefiind dotat cu mijloacele tehnice necesare si personal specializat".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.