Un studiu realizat recent de cercetatori din Marea Britanie arata ca, atunci cand se afla in apropierea femelelor, soarecii masculi emit sunete care reprezinta adevarate balade de dragoste, relateaza editia electronica a cotidianului Telegraph. Cerce
Un studiu realizat recent de cercetatori din Marea Britanie arata ca, atunci cand se afla in apropierea femelelor, soarecii masculi emit sunete care reprezinta adevarate balade de dragoste, relateaza editia electronica a cotidianului Telegraph. Cercetatorii stiau de mult timp ca soarecii emit o serie de sunete in prezenta femelelor din aceeasi specie. Recent, cu ajutorul analizelor pe computer, oamenii de stiinta au stabilit ca aceste sunete sunt de fapt cantece de dragoste care fac parte din ritualul de imperechere.
Melodiile pe care soarecii "le canta" in timpul ritualului de curtare au o frecventa ridicata, care nu poate fi perceputa de urechea umana. Astfel de "cantece" sunt intalnite frecvent in cadrul ritualurilor de imperechere la pasari, insecte si broaste, in timp ce, in cazul mamiferelor, se credea ca acest ritual este limitat la oameni, balene si lilieci.
Faptul ca soarecii au talent muzical ar putea reprezenta un pas important in intelegerea comportamentului rozatoarelor dupa ce, in urma cu cativa ani, s-a descoperit ca liliecii emit sunete similare rasului. Echipa de cercetatori poate acum compara secventele de cod ADN de la oameni si soareci pentru a identifica eventualele gene comune care au legatura cu cantatul. Potrivit lui Timothy Holy, cercetator la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Washington din St Louis, pentru a putea fi considerate melodii, sunetele emise de soareci "trebuie sa fie diverse, sa includa categorii de sunete distincte, sa nu se repete si sa aiba un tempo".
Pentru a putea auzi melodiile "fredonate" de soareci, cercetatorii au rulat sunetele la o viteza de 16 ori mai mica decat cea la care le-au inregistrat. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.