Reproduc cu aproximatie sintagma lansata ieri de Liviu Mihaiu, la Radio Guerrilla. Se refera la faimoasa, de acum, Elena Udrea, ex-sefa a Cancelariei Prezidentiale si ex-liberala. Sub acest titlu incerc un demers temerar. Sa stabilesc unele legaturi
Reproduc cu aproximatie sintagma lansata ieri de Liviu Mihaiu, la Radio Guerrilla. Se refera la faimoasa, de acum, Elena Udrea, ex-sefa a Cancelariei Prezidentiale si ex-liberala. Sub acest titlu incerc un demers temerar. Sa stabilesc unele legaturi logice acolo unde, dupa toate aparentele, ratiunea a fost definitiv exilata. In beneficiul unei ciudate teorii a conspiratiei. Sau poate ca efect al unei grave idiosincrazii. Spectaculoasa interventie a Elenei Udrea, produsa in emisiunea lui Ion Cristoiu de la Antena 3, merita a fi comentata. Cu atat mai mult cu cat unele afirmatii ale divei blonde de la Cotroceni se bat cap in cap cu cele lansate pe un alt post de televiziune de sotul ei, faimosul om de afaceri Dorin Cocos.
Laitmotivul tirului pe care Elena Udrea il lanseaza acum, cand s-a retras "un pas de la Cotroceni" - am citat riguros afirmatia ei - este ca un grup de interese incearca din rasputeri sa contracareze ofensiva declansata de Traian Basescu impotriva coruptiei. Iar in epicentrul acesteia s-ar afla un singur om de afaceri. Dinu Patriciu. Care este sustinut, conform aceleiasi Elena Udrea, de urmatoarele publicatii: ZIUA, "Cotidianul", "Academia Catavencu" si "Gardianul". Si de Radio Guerrilla. Impreuna, om de afaceri si media, formeaza, in acceptiunea doamnei Udrea, grupul politic de interese. Care nu se prea stie bine ce vrea. Sa-l blocheze pe Basescu, tusandu-i imaginea de arhanghel? Sau sa-l termine politic intr-o maniera retroactiva? Pentru ca tot Elena Udrea, despre acelasi Patriciu, afirma ca s-a plasat, in calitatea sa de lider liberal, in permanenta pe pozitii politice ostile actualului presedinte. Inca inainte ca alegerile sa se fi desfasurat. O ciudata contradictie merita a fi semnalata inainte de a intra in subiectul propriu-zis: in timp ce Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, a reclamat imediat dupa intempestiva demisie "Evenimentul Zilei" drept principal responsabil pentru pretinsa campanie de vestejire a imaginii sefei Cancelariei Prezidentiale si de implicare a acesteia intr-un grup de interese nelegitim, doamna Udrea, dimpotriva, nu aminteste deloc de cotidianul respectiv, facand trimiteri in mod expres la alte publicatii.
Ciudat grup de interese. Eu coordonez trei publicatii, cu actionariate diferite. Dintre acestea, sunt nominalizate in "grupul de interese" din capul doamnei Udrea si, probabil, al presedintelui Traian Basescu doar ZIUA si "Gardianul". "Averea" a scapat cu bine. Deocamdata. Apoi, este vorba de "Cotidianul", "Academia Catavencu" si Radio Guerrilla, care fac parte dintr-un alt grup de presa. Cu totul si cu totul alti actionari. In fine, daca il introducem in ecuatie si pe Dorin Cocos - si mi s-ar parea o necuviinta sa nu o facem - ar mai exista si un alt grup de presa, al cincilea, daca ne gandim la actionariat, din care face parte "Evenimentul Zilei". Readuc in discutie aceste detalii pentru a incerca sa descopar cauzele scurtcircuitului grav produs in capul doamnei Udrea. Pentru ca Dinu Patriciu, singurul om plasat in epicentrul acestor redutabile redactii, nu face parte din actionariatul nici uneia dintre ele. Si nici din vreun consiliu de administratie. Si nici nu stiu ca intre Dinu Patriciu si proprietarii publicatiilor ori postului de radio Guerrilla sa existe vreo relatie de tip comercial. Cat de mica. Mai mult chiar: nu de putine ori, el a fost luat in balon, pe drept sau pe nedrept, atat in "Evenimentul Zilei", cat si in "Cotidianul", "Catavencu" ori Guerrilla. Si a "beneficiat" de acuzatii mai dure chiar decat grupul Cocos. Cat despre publicatiile citate, acestea au polemizat, nu de putine ori, unele cu altele. Si chiar violent. Sa ma ierte doamna Udrea si sa ma ierte si domnul Basescu, dar numai o deraiere mentala, demna de examinat de o comisie de psihiatri condusa de Florin Tudose, ar putea genera teza conform careia respectivele redactii sau actionariatele acestora ar pune la cale o conspiratie impotriva sefului statului, sub bagheta lui Dinu Patriciu. Sau a lui Tariceanu. Pentru ca si acesta este o tinta predilecta a doamnei Udrea.
"Un pas mic pentru om, un pas imens pentru omenire", iata mesajul pe care primul cosmonaut care a aselenizat l-a transmis omenirii. Intr-o miscare inversa, cazuta din Luna, Elena Udrea afirma ca face acum "un mic pas inapoi de la Cotroceni". Un pas imens pentru linistea presedintelui. Probabil, pentru a-i servi lui Traian Basescu un nou pretext de a se rafui cu rivalii politici - dintre care, de dragul obsesiei, l-a ales pe Dinu Patriciu - si cu acea parte a presei care il incomodeaza. Sau poate miscarea Elenei nu e chiar atat de haotica cum pare? Pentru ca tot ea a amintit ca un alt trust de presa decat cele mentionate ar urma sa se dezlantuie critic la adresa lui Basescu. Sa fie o manevra de anticipare? Sau de pre-discreditare a unor noi dezvaluiri de presa?
Si iata, astfel, conceptul lansat de Basescu, al grupurilor de interese care fac si desfac, s-a imbogatit cu aparitia pe radare si a unei insolite combinatii: grup politic de interese. Purtator de fese.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.